Omkring 50 soldater fra Jægerkorpset og en ubåd med 25 besætningsmedlemmer splitter nu det danske Folketing.
Specialtropperne og ubåden Sælen skal ifølge regeringen være det danske bidrag til en kommende krig mod Irak.
»Det vil gøre det tydeligere og tydeligere for Saddam Hussein, at det internationale samfunds trusler er alvorlige,« sagde udenrigsminister Per Stig Møller (K), da han på et møde i Udenrigspolitisk Nævn i går orienterede Folketingets partier om sagen.
Dansk Folkeparti bakker ubetinget op bag det danske bidrag, og dermed har regeringen sikret sig flertal for sit forslag.
»Hvis vi siger nej, så sender vi Saddam Hussein et signal om, at vi ikke mener det alvorligt,« siger næstformand og udenrigspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.
S er afvisende
Socialdemokraternes leder Mogens Lykketoft er derimod afvisende over for regeringens udspil.
Regeringen bør sende Dansk Folkeparti ud i kulden og i stedet diskutere sagen med Socialdemokraterne, mener han:
»Vi er nødt til at sende et signal til regeringen om, at den må gøre fundamentalt op, om den vil føre udenrigspolitik med et bredt flertal eller kun med Dansk Folkeparti,« siger Lykketoft. Også De Radikale og Kristeligt Folkeparti står tøvende over for regeringens forslag.
SF og Enhedslisten erklærer sig imod forslaget, der er den direkte vej mod krig:
»Danske styrker ender i krig. Vi er sikkert, men stille, på vej ind i ålerusen,« konstaterer SFs formand Holger K. Nielsen.
Regeringen understreger, at FNs sikkerhedsråd først skal give grønt lys for et angreb. Og endelig skal et flertal i Folketinget sige ja.
Men det formilder hverken SF eller Enhedslisten.
»Det her handler ikke om verdensfreden, men om amerikanske olieinteresser. Derfor er det forkert, at der sker nogen som helst forberedelser til at deltage i USAs krig for olie,« siger udenrigsordfører Søren Søndergaard, Enhedslisten.
Han mener, at en krig mod Irak vil udløse terroraktioner, regionale konflikter og splittelse af de internationale organisationer som f.eks. FN på grund af indbyrdes uenighed om konflikten.