Læsetid: 2 min.

Skiftende alliancer

13. februar 2003


*1953: CIA står bag kup mod
Irans premierminister Muhammed Mossadegh.

*1958: Det provestlige monarki væltes i Irak. Lang periode med kup og politisk ustabilitet følger.

*1968: Saddam Hussein leder kup, der bringer Baathpartiet til magten.

*1973: Yom Kippurkrigen mellem Egypten og Israel.
De olieproducerende lande bruger olievåbnet for første gang og indfører boykot mod USA for dets støtte til Israel. Den første oliekrise følger.
Saudi Arabien bliver med verdens største oliereserver afgørende for at holde prisen på verdensmarkedet stabilt. Kongedømmet vokser til at blive verdens største importør af amerikanske våben.

*1979: Den Islamiske Revolutionen i Iran. USA’s nære allierede Shahen flygter i eksil. Ayatollah Ruhollah Khomeini overtager magten. Den anden oliekrise følger efter.

*1980-1990: Tilnærmelse til Saddam Hussein. Den islamiske revolution i 1979 og gidseltagningen af amerikanske diplomater året efter gør Iran til USA’s fjende nummer ét i regionen. USA tilnærmer sig gradvist Saddam Hussein, der i 1980 starter den otte år lange skyttegravskrig med naboen Iran, der ender med at koste en million mennesker livet. Højdepunktet i tilnærmelsen nås, da den nuværende amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld i 1983 besøger Saddam Hussein. Det sker på et tidspunkt, hvor CIA leverer sattelitfotos over de iranske troppeplaceringer, velvidende at de irakiske styrker anvender giftgas.
Amerikanernes forbedrede forhold til Saddam Husseins regime fortsætter helt frem til 1990, hvor Irak invaderer Kuwait, og Golfkrigen indledes.

*1990-1991: Golfkrig og Dobbeltinddæmning. I optakten til og kølvandet på Golfkrigen etablerer USA militærbaser i Saudi Arabien og Kuwait. Den dobbelte inddæmning af både Irak og Iran begynder.

*1995-96: Fundamentalister, der hævder at være inspireret af Osama Bin Laden, står bag bombeangreb i Riyadh og Khobar Towers, der koster ialt 24 amerikanske soldater livet. Saudi Arabien begynder at distancere sig fra supermagten for at komme Bin Laden og den hjemlige fundamentalistiske opposition i møde. Amerikanerne øger samarbejde med de små Golfstater.
Bahrain bliver hjemsted for den amerikanske flåde i den Persiske Golf og Qatar for en kæmpemæssig amerikansk flybase.

*11 september 2001: Efter terrorangrebene i USA, hvor 15 saudere er blandt de i alt 19 flykaprere, begynder røster rundt om i USA at tale om, at Saudi Arabien bør stilles over for et ultimatum om enten at samarbejde fuldt ud i krigen mod terror eller at blive erklæret for et fjendestat.

*2002-2003: Saudiarabisk modstand mod en Irakkrig og afvisning af at lade amerikanerne bruge dets baser kulminerer foreløbigt sidste søndag, da medlemmer af kongefamilien via New York Times meddeler, at kronprins Abdullah vil bede amerikanerne trække deres tropper ud af landet, så snart krigen mod Irak er overstået.

Research: Gunnar Willum, Cairo

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her