Læsetid: 4 min.

Søbemadens triste tid er ude

Efter to måneders vinterferie går en af verdens mest prestigefyldte fodboldturneringer for klubhold i gang igen
18. februar 2003

Fodbold
Måneders venten gennem en kold og trist vinter er ved at være forbi. I aften fløjtes der igen op til mesterholdenes turnering – Champions League. Prestige, penge og fodbold i den absolutte verdensklasse. Kvalifikationsspillet og første gruppespil er overstået, og der er 16 hold tilbage fordelt på fire grupper. To puljekampe af i alt seks er spillet, og etteren og toeren fra hver pulje går videre til kvartfinalerne.

Knas på hjemmefronten
Barcelona har vist skræmmende styrke gennem hele turneringen, og ingen har indtil videre kunne stjæle point fra den spanske storklub. Alt der har nærmet sig den catalanske hær er blevet sablet ned, og sammen med Inter har de i andet gruppespil høstet seks point imod sidste års toer Leverkusen og Newcastle. Dermed kunne Gruppe A godt se ud til at være afgjort, men Barcas gedigne krise på hjemmefronten kan puste liv i spekulationer om overraskelser. En fyring af træner van Gaal, præsident Joan Gasparts tilbagetræden i sidste uge og en katastrofal 13. plads i La Premiera med kun fem point fra nedrykningsstregen har sendt storklubben ud i den værste krise i mands minde. Det kunne give Leverkusen og Newcastle håbet tilbage.
Mens Newcastle med en 3. plads i Premier League godt kunne ligne en outsider har Leverkusen imidlertid problemer på højde med Barcelonas. Kun et enkelt point adskiller dem fra nedrykning til 2. Bundesliga, og træner Klaus Toppmöller, der sidste år blev kåret som årets træner i Tyskland, fik søndag en fyreseddel. Så taber Barcelona hjemme på Nou Camp til Inter i aften og slår Newcastle Leverkusen ude ville spændingen for alvor være tilbage i Gruppe A.

Sidste udkald for Roma
Gruppe B ser anderledes åben ud. Ingen hold har efter de to første kampe maksimumpoint. Noget overraskende har 70’ernes storhold, Ajax, lagt sig i spidsen sammen med formstærke Arsenal med fire point. Med 1-1 ude mod Valencia og en 2-1 sejr hjemme over Roma har Ronald Koemanns tropper for alvor vist, at de er ved at finde formen fra velmagtsdagene. Desværre for Ajax sidder fire stamspillere, heriblandt finnen Jari Litmannen og angriber Ahmed Hossam imidlertid ude med skader, og spørgsmålet er, om Ajax har bredde til at holde standarten.
Arsenal sendte med en 2-0 sejr i weekenden Manchester United ud af FA–cuppen og ligger nummer et i Premier League. Fortsætter de takterne, og vinder hjemme mod Ajax i aften kan de bringe sig afgørende i front. Til gengæld må det være sidste udkald for Roma når de, også i aften, tager mod Valencia på Stadio Olympico.
Valencia kvalificerede sig overlegent til 2. gruppespil og beviste, at de i den grad lever op til de sidste års spanske dominans på kontinentet. Selv om Roma er sidste års italienske mestre ligger de nu og roder midt i tabellen, og med et 3-1 nederlag hjemme mod Arsenal før vinterpausen har deres optræden internationalt heller ikke været overbevisende på det seneste.

Kun trofæet tæller
Der er kun et der tæller for de forsvarende Europa- og verdensmestre i den kongelige klub Real Madrid. Med Luis Figo, Ronaldo, Raul, Roberto Carlos og Zinedine Zidane i startopstillingen vil alt andet end et Champions League-trofæ være en skuffelse. Det er bestemt også gode muligheder for at de lever op til forventningerne, men klubben kom skidt fra start i andet gruppespil og ligger med kun et point nederst i Gruppe C. Der er altså ikke plads til flere svipsere i de sidste fire kampe, hvis anfører Hierro igen skal løfte trofæet den 28. maj på Old Trafford, hvor finalen spilles. Specielt er onsdagens kamp mod puljens toer Dortmund ude, og returen i Tyskland tirsdagen efter altafgørende, da Milan må formodes at snuppe førstepladsen i puljen.
Dansker-bænk-klubben med topscorer Fillippo Inzaghi, synes nærmest ustoppelige efter sejr over Real Madrid og Dortmund. Sammen med Inter og Juventus har de efter flere år i kulden sendt italiensk fodbold tilbage i den absolutte europæiske top. Puljens sidste hold, jernbanearbejderklubben Lokomotiv Moskva, spåes ikke de store chancer og vil givetvis ikke være frygtet af de andre i gruppen. Men med 2-2 ude mod Real Madrid og en flot kamp trods nederlag mod Dortmund burde favoritterne måske revurdere holdets styrke.
I den sidste gruppe finder vi årets store overraskelse. Schweiziske FC Basel, der i første runde sendte Liverpool og Spartak Moskva ud af turneringen. De første kampe i andet gruppespil har dog ikke været helt så overraskende, da de tabte 1-3 til Manchester United og 4-0 til Juventus.
Manchester har lagt godt fra land og har med sejre over Deportivo la Coruna og Basel maksimumpoint. Så når Juventus (med oberst Gadaffi som næststørste aktionær) kommer på besøg onsdag, kan United med en sejr så godt som sende sig selv i kvartfinalen. Modsat vil en sejr til Juventus forvise Manchester til andenpladsen og hvis Deportivo, som forventet vinder over Basel, vil der kun være to point mellem United og Juventus. Dermed skal det hele måske afgøres i sidste spillerunde den 18. marts i Spanien, hvor La Coruna tager imod Manchester U – ikke ligefrem ønsketænkning fra Uniteds side.

*Tv 3, TV3+ og Viasat Sport sender alle kampene, og starter i aften på TV 3 med Barcelona – Inter. Transmissionen starter klokken 20 med tre kvarters optakt og en ordentlig bunke reklamer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her