Læsetid: 2 min.

’Du stinker af lort, sigøjner’

Elever i romi-klasser mobbes, chikaneres og lærer ingenting mener forældre
22. februar 2003

På kant
Det gule murstenshus er nærmest helt gemt bag et 0plankeværk. De rå brædder skærmer familien mod en by, der tilsyneladende ikke er begejstret for at have dem som indbyggere. Da Laza Stallone, 33, optrådte i Helsingør Dagblad, kostede det købmanden overfor et allerede aftalt salg af butikken. Køberne ville hverken bo eller have butik over for en flok sigøjnere.
»Det kommer jo ikke bag på os længere. Vi er blevet vant til at være lagt for had. Men derfor holder det jo ikke op med at gøre ondt,« siger Laza Stallone, der er gift og far til fem.
Inde i huset hersker der en form for kaotisk orden. En ghettoblaster kæmper om opmærksomheden med støvsugeren, børnestemmer og velkomsthilsner, da Information kommer på besøg.
Familiens tre ældste sønner går i de såkaldte romi-klasser på hver sin folkeskole. Hverken børn eller forældre er begejstrede for det specielle tilbud, som Helsingør Kommune giver til sigøjnere.
»Kommunen putter vores børn i et særligt reservat, hvor de isoleres fra resten af omverdenen. De lærer ikke særligt meget, og der er jo nærmest garanti for, at mine sønner ikke får en ordentlig uddannelse og dermed mulighed for at klare sig uden offentlig forsørgelse,« siger Laza Stallone.
Radi, der med sine 15 år er familiens ældste søn, har en drøm om at blive mekaniker, men han er nærmest flov over at tale åbent om det.
»Det kan jo sikkert ikke lade sig gøre alligevel.«

Skriv det ind i passet
Radi ville under normale omstændigheder gå i ottende eller niende klasse med et skema, der både indeholder engelsk, tysk og fysik. Nu læser han i en danskbog beregnet til andet eller tredje klassetrin og har haft en enkelt undervisningstime i engelsk. Radi ved heller ikke, hvor længe han skal blive i skolen.
»Min lærer har sagt, at jeg skal blive der til jeg bliver 17, men jeg tror ikke, jeg får nogen eksamen,« siger han. Han glæder sig alligevel til, at opholdet i folkeskolen er slut.
»Jeg er træt af at blive mobbet af de danske børn, fordi jeg går i dumme-klassen. Jeg kan ikke længere holde ud at blive kaldt sigøjner-svin og perker,« fortæller Radi. Han lægger også dagligt øre til fornærmelser som: du lugter af lort, sigøjner og skrid hjem hvor du kommer fra.
Laza, der selv er i gang med en uddannelse som tolk, er frustreret over både de daglige fornærmelser mod sine børn, men endnu mere over den organiserede forskelsbehandling af eleverne i folkeskolen, han mener foregår.
»Vi er danske statsborgere. Jeg har været her, siden jeg var seks måneder, og mine børn er født her. Men alligevel bliver vi behandlet som andenrangsborgere. De kunne lige så godt skrive ’sigøjner’ ind i passet,« siger han lige inden han drejer ansigtet mod døren. Det er familiens eneste pige, der kommer ind i stuen. Hun er seks år og har lige fået et nyt hårbånd. Hun drejer rundt så vi kan applaudere og beundre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu