Læsetid: 3 min.

Stjerne på sort baggrund

FOA-formand Dennis Kristensen angriber fagbossers bengnaveri i bestyrelser. Men de honorarkroner, han selv lader gå tilbage til medlemskassen, er håndører i forhold til fedtlaget, der skal skæres væk i moderniseringen af fagbevægelsen, indrømmer han
26. februar 2003

Interview
Man kan sige, at den tidligere kommunist, nu leder af Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), blot viderefører sine idealer i en ny stilling. Men Dennis Kristensens beslutning om at lade halvdelen af de 370.000 kr., han inkasserer i honorarer oven i sin årlige løn på 600.000 kr. for at repræsentere sine medlemmers interesser i tre bestyrelser, falder smukt i tråd med hans tanker om modernisering af fagbevægelsen.
Og mens de andre store fagforbund som SiD, Dansk Metal og KAD lader honorarerne glide i fagbossernes egne lommer og samtidig nægter at oplyse deres årsløn over for medlemmerne, kommer Dennis Kristensen til at stå som en lysende stjerne på en sort baggrund.

Gode til at argumentere
– Men hvorfor ikke overføre alle din honorarpenge til FOA’s medlemskasse?
»Jeg har prøvet at skønne, hvor meget af mit bestyrelsesarbejde, der sker inden for min arbejdstid, som jeg får løn for i forvejen. Og helt uvidenskabeligt nået frem til cirka halvdelen.«
– Metals formand, Max Bæhring, mener, det vil være dobbeltmoralsk, hvis den, der er personligt ansvarlig i forhold til en bestyrelse, ikke får honoraret?
»Jeg vil ikke give karakterer til andre forbund. Man må tage det ansvar, det er at træffe beslutninger, og leve med, at man kan blive afsat. Det økonomiske kan man forsikre sig ud af med en bestyrelsesansvarsforsikring, hvilket i øvrigt er en ganske almindelig foreteelse.«
– Er topfolk i fagbevægelsen i virkeligheden ikke dårligt lønnede i forhold til andre i ledende stillinger f.eks. en departementschef?
»I fagbevægelsen er vi gode til at argumentere for, hvorfor vi skal have så høje lønninger. Men jeg synes ikke, argumenterne holder vand. At sammenligne med andre lønninger er fiktivt, fordi vi i fagbevægelsen ikke reelt kunne få en tilsvarende løn andre steder. Derfor handler det om, hvor stor afstand, vi vil se på, der er til vores medlemmers lønninger.«
– Hvor meget betyder signalværdien i dit opgør med honorarer?
»Da jeg sad som formand for en FOA-afdeling i København, gik mine honorarer også i afdelingens kasse. Det er ikke et nyt initiativ, der skal sende et signal. Jeg er ikke gået ud med brask og bram, men har blot svaret på Politikens (der bragte historien om angreb på fagbosshonorarer, red.) rundringning. Det er mere et spørgsmål om moral. Når det er sagt, ligger det godt i tråd med det nye værdigrundlag for LO og med at komme tættere på med medlemmerne.«
– Scorer du nogle billige
point på det her ved at udstille de andre, mens du stadig tjener tre gange så meget som en social- og sundhedshjælper?
»Hvis man vil bebrejde mig noget, så kan man godt sige det. Men jeg forestiller mig ikke, at jeg skal inkassere øretæver fra de andre forbund for det her, da jeg heller ikke vil blande mig i, hvordan andre forbund håndterer honorarer.«

Skjult løn urimelig
– Du sætter spot på et følsomt område?
»Derfor er der al mulig grund til, at vi selv er meget påpasselige med, hvad vi skaber af lønninger. Det ville være dybt urimeligt, hvis
FOA’s medlemmer, der betaler min løn, ikke måtte vide, hvad jeg tjener. Den vigtigste forudsætning for et medlemsdemokrati i fagbevægelsen er, at alt er gennemskueligt.«
– Vil du følge din beslutning op med at skære fedtlaget væk i FOA’s organisation?
»Der er meget, der skal op og vende, hvis vi skal svare til det årtusind, vi lever i. Og der er lønningerne blot et mindre hjørne. Men hvis fagbevægelsen skal overleve i det kommende årti, skal vores omkostninger ned og fedtlaget skæres væk. Konkret skal FOA på to år nedbringe vore udgifter, fordi vi om fire år med en fremskrivning af det nuværende niveau vil have et driftsunderskud på omkring 80 mio. kr. Underskuddet skyldes dels medlemstilbagegang, og at vi skal løse flere opgaver. Men vi har sat os det mål, at vi ikke må bruge flere penge, end vi får i indtægter.«

*Dennis Kristensen
50-år. Formand for FOA. Har markeret sig som fornyer af fagbevægelsen med forslag om friere valg i overenskomsten og medlemmers ret til selv at bestemme, hvilken fagforening de vil være medlem af

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu