Læsetid: 3 min.

Systemer og problemer

Hvorfor spiller A-landsholdet 4-3-3 og U-landsholdene 4-4-2?
12. februar 2003

Fodbold
Under ligalandsholdets vintertur til Bangkok og Hong Kong forrige uge konstaterede landstræner Morten Olsen efter en af de ujævne præstationer, at der er lang vej fra dette uofficielle B-landshold til det officielle A-landshold. Ikke desto mindre er der syv hjemlige spillere fra Liga- og U-landsholdet med i den trup, som Morten Olsen råder over i årets første A-landskamp mod Egypten på det internationale stadion i Cairo. De starter alle på bænken i aften.
Forklaringen er akutte skadesproblemer, der har tvunget Ebbe Sand, Schalke 04, Thomas Helveg, Milan, Martin Jørgensen, Udinese, Kasper Bøgelund, PSV Eindhoven, og Peter Løvenkrands, Glasgow Rangers, til at sende afbud.
Desuden har landstræneren valgt at se bort fra Peter Madsen, som lige er skiftet fra Brøndby til Wolfsburg og ventes at få Bundesliga-debut på lørdag i Hamburg. Det er mere forståeligt, end at Morten Olsen stadig holder Boltons flittige målscorer Henrik ’Tømrer’ Pedersen under observation i stedet for at tage ham på afbud og prøve ham i den venskabelige dyst ved Nilen. I stedet er reservernes reserve Søren Berg fra OB kommet med. På Østen-turen blev han med dags varsel tilkaldt, da Peter Madsen skulle til Wolfsburg og skrive kontrakt.

Et godt spørgsmål
Hvordan en vinterpauserende OB-angriber uden kamptræning kan være et bedre reserve-valg end Tømreren, der på det sidste er nået op på fem mål i den engelske Premier League for bundholdet Bolton, kræver mere forklaring, end at Berg under 14 dages træning i Østen stiftede bekendtskab med Olsens 4-3-3-spillesystem.
Immervæk valgte Morten Olsen nemlig afbudsstormen at forfremme Esbjergs venstre yderbanespiller Jan Kristiansen til A-landsholdet mod Egypten. Det 21-årige stortalent var ikke med ligaholdet, men med U/21-holdet, der p.g.a. forårets EM-kvalifikationskampe prioriteres højere end ligalandsholdets udviklingstur. Fint nok, der er altså bare lige det, at Serritslevs U-landshold, ligesom Hans Bruun Larsens og Per Andersens lidt yngre talentlandshold alle spiller 4-4-2 – ligesom dengang Bo Johansson var chef for A-landsholdet.
Der er rent ud sagt pokker til forskel på den måde, som de to systemer spilles på. Det har Olsen understreget mange gange.
På A-holdet spilles der med deciderede fløje, Dennis Rommedahl og Jesper Grønkjær, og det er fundamentalt at spille bolden op og holde den kørende i egne rækker, hvor 4-4-2-systemet kører mere direkte og dybt i fremspillet ud fra en bred midtbane.
For ligesom at træde yderligere i det, udtrykte Morten Olsen også system-bekymring, da Ebbe Sand i lørdags meldte afbud på grund af en muskelforstrækning i låret efter en pauver 1. halvleg for Schalke 04 mod Hertha i Berlin.
»Det er især ærgerligt med Ebbe Sands afbud denne gang. Det ville være vigtigt at få ham prøvet, for han spiller et anderledes system i Schalke,« sagde Morten Olsen ifølge Ritzau om angriberen med 20 træffere i 52 landskampe – de fleste som partner med Tomasson.

Systemstemskift på vej?
Samtidig efterlyste landstræneren igen klassiske centerforward-typer som Ebbe Sand, der både kan afslutte i boksen, spilles i dybden og især bruges som ’targetman’. Altså ligge alene fremme og holde fast i bolden, til medspillerne når op fra midtbanen. Manglen på sådanne angribere er så meget en mangelvare, at landstræneren blot halvanden måned før den vitale EM-kvalifikationskamp mod Rumænien i Bukarest taler om, at han kan blive nødt til at ændre det spillesystem, han har brugt fire år på at udvikle. Uden Sand og Jon Dahl mangler Olsen de rigtige spillertyper til systemet, siger han.
Hvis vind-og-spil-flot-systemet med faste fløje stadig er lige så vigtigt, som da Olsen startede som landstræner med Michael Laudrup som assistent, burde han for længst have sørget for, at
det også blev praktiseret på U/21-landsholdet og ned til U/15.
Det ville i øvrigt harmonere med Morten Olsens erklærede filosofi om at spille fodbold, der er sjovt både for spillere og publikum. Men er virkeligheden bag ordene, at Morten Olsen er ved at gøde jorden for en bredere taktik, som da han i sommer møblerede om mod Frankrig og med Jon Dahl som frontløber i stedet for Ebbe Sand – ligesom i aften – vandt 2-0 og sendte verdensmestrene ud af VM 2002. Det var flot på en anden, taktisk måde, som der sikkert bliver brug for i de afgørende EM-kvalifikationskampe mod Rumænien og Norge.
Startopstillingen mod Egypten: Thomas Sørensen – Jan Michaelsen, Martin Laursen, Rene Henriksen, Niclas Jensen – Chrsitian Poulsen, Thomas Gravesen, Claus Jensen – Dennis Rommedahl, Jon Dahl Tomasson, Jesper Grønkjær.

TV 2 kl. 18.50

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her