Læsetid: 2 min.

Med teen lige i munden

26. februar 2003

SPOT
Den transsibirske jernbane – det lyder som en straf, men engang stod det som en ønskedrøm for mange unge i Vesten at komme på en tur med den legendariske jernbane fra Moskva til Vladivostok.
Tænk, at sidde i en kupé, dag efter dag, og se de sibirske landskaber passere revy – og mærke langsomheden brede sig ud i legemets og sjælens kroge. Måske ville en gammel, krumbøjet babouschka med tørklæde stå på på næste station, eller selveste Dr. Zivago (Omar Sharif) ville stige ’om bord’ og byde på en kop te fra den altid rygende samovar i togvognen. Alt kunne ske på den transsibirske.
Men så heller ikke så meget mere, for tundraen er trods alt ganske ensformig, og der skal nok være en og anden, der har fået ondt et vist sted, for det var ej for komfortens skyld, man rejste.

Den transsibirske jernbane blev anlagt i perioden 1891-1904, idet det var magtpåliggende for den russiske zar, Alexander III, at få en forbindelse ud til Stillehavet. Krigen mod Japan satte ekstra fart i opbygningen. En del af den blev dog først færdig i 1916, herunder strækningen ved Bajkalsøen, hvor der om sommeren var togfærge. Om vinteren blev der lagt skinner på isen(!)
Jernbanen er verdens længste – små 10.000 km – og rejsen, der varer seks døgn, går gennem syv tidszoner. Man kan lade den gå til Vladivostok eller ned gennem Mongoliet til Beijing.

Selv om det ikke er helt så ’in’ mere at rejse på samovar-ruten, er der ikke gået helt og aldeles Gulag og glemsel i den. Den kan stadig lokke rygsækstudenter og andre oplevelseshungrende til. Således har de opdagelsesrejsende fra Jyllands-Postens JP Explorer-redaktion været på skinnerne, fulgt af fotografen Peter Wath fra Danmarks Radio, der nogle gange, når det duvede mest, havde en fornemmelse af, at skinnerne ikke var parallelle.
Tv-udsendelserne følger toget gennem Sibirien ned til Kina, og der gøres ophold ved lokaliteter og tales med mennesker undervejs.
Der er jo det, at det ikke er så nemt at være opdagelsesrejsende mere, efter at alting på denne jord stort set er blevet opdaget. Det har givet en stor arbejdsløshed i globetrotterfaget.
Men så har opdagerne opdaget, at man kan genopdage, og det kan man gøre igen og igen. I sig selv en helt ny opdagelse. Derfor har faget fået en opblomstring.

DRTV 1 kl. 23.30:
DR Explorer: Den transsibirske jernbane

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her