Læsetid: 4 min.

Uafhængig statistik er i fare

Danmarks Statistik skal spare 30 mio. kroner. Med knappe ressourcer og et stigende antal lovbundne opgaver, gør det den uafhængige statistik mindre. Et angreb på demokratiets nerve siger kritikere
15. februar 2003

Ministre der holder kritiske statistikker tilbage eller ikke ønsker opgørelser, der kan sige dem imod kan blive resultatet af kraftige besparelser af Danmarks Statistik.
Der vindes valg, fastsættes lov og ændres politiske vindretninger på statistiske opgørelser. Derfor er Danmarks Statistik underlagt præcise lovbunde krav for, hvordan man skal behandle statistikker før, under og efter udregninger. Sådan sikrer man den totale økonomiske og politiske uafhængighed af de resultater, der kommer fra institutionen.
Det er regeringens spareplan fra sidste år, er sætter Danmarks Statistik på en voldsom slankekur, der kan bringe uafhængigheden i dansk statistik ind i et tåget land. Uafhængigheden har hidtil været sikret af lov om Danmarks Statistik og FN’s fundamentale principper om officiel statistik.
Af loven fremgår det, at al statistik skal være uafhængig og upartisk og en »styrelse« bestående af seks medlemmer med »indsigt i samfundsforhold« beslutter, hvilke områder, der skal laves statistik over og hvornår.

75 procent til EU
Frem til 2006 skal der spares 30 mio. kroner, og ifølge en opgørelse foretaget af Fagbladet Ingeniøren svarer det til en nedskrivning med cirka fem procent om året.
Samtidig har Danmark som EU-medlemsland bundet sig til en række statistiske opgaver i EU-regi. Disse opgaver er siden midten af 1990’erne fordoblet, og udgør nu 75 procent af Danmarks Statistiks budget. Det har indskrænket andelen af statistikker opført på styrelsens eget initiativ gevaldigt, og tvunget Danmarks Statistik til at stoppe en række analyser og flytte dem ud i ministerierne.
I ministerierne er statistikken ikke omfattet lov om Dansk Statistik eller FN’s principper om for uafhængig statistik. Det betyder, at regeringen lovligt vil kunne udsætte resultater til at komme på gunstige tidspunkter, stoppe igangværende projekter eller få indblik i resultaterne før alle andre og dermed forberede sig på en bestemt politisk situation.
Disse forhold har fået flere politikere op af stolen. Blandt andre den radikale Martin Lidegaard, der kalder besparelserne et angreb mod demokratiets nerve.
»Det er et af os politikeres aller vigtigste beslutningsgrundlag, og derfor er det afsindigt vigtigt, at den lovgivning dækker over al offentlig statistik. Også den der foregår i ministerierne – ellers har vi ikke nogen sikkerhed for at vi også i fremtiden har objektiv statistik at diskutere politik på«
Det er specielt tre ting der er vigtigt for Martin Lidegaard (R): At alle har adgang til de samme oplysninger på samme tid, objektiviteten og som det trejde den faglige standard.
»Derfor mener vi, at det er vigtigt at man med disse nye besparelser får en lov, der følger med, og således også dækker over alt offentligt statistik. Præcis som man har i Sverige«
Martin Lidegaard mener ikke, at der indtil videre har været grund til at kritisere det arbejde, der er blevet gjort,men han understreger at det har stor principiel værdig.

Ingen penge
Chefen for Danmarks Statistik, rigsstatistiker Jan Plovsing, venter i øjeblikket på en budgetredegørelse, der kan give ham et overblik over, hvilke muligheder han har for at handle. Som situationen er nu, er ressourcerne så få, at hvis han vil oprette en ny statistik, der eksempelvis kan være affødt af foregående resultater, er han nødt til at få ekstra bevillinger fra ministeren på det pågældende område.
Således er han afhængig af den pågældende ministers interesser i sagen.
De knappe ressourcer er ikke kun et resultat af de voldsomme besparelser, men også en konsekvens af et stærkt stigende antal opgaver fra EU. Disse opgaver er lovbunde, og kommer altså foran de danske opgaver i køen.
Jan Plovsing vurderer at siden midten af 1990’erne er sket en fordobling af EU-statistikker og i øjeblikket er 75 procent af Danmarks Statistiks budget afsat til disse opgaver.
Opgaver hvor der, vel at mærke, ikke følger en pose penge med. Danmarks Statistik er altså nødsaget til at beskærer deres eksisterende statistik.
»Vi er på det rene med, at der skal spares ligesom de fleste andre statslige institutioner, men vi ser gerne at der følger ekstra bevilllinger med opgaverne fra EU, så vi ikke bliver nødt til at forsømme det hjemlige«
Den seneste konsekvens af besparelserne, er at statistikken over færdselsuheld er flyttet over i trafikministeriet.
Det affødte en række spørgsmål til trafikministeren stillet af Martin Lidegaard (R) og Keld Albrechtsen (Ø). De ville have ministeren til at garantere, at statistikken forblev uafhængig og upolitisk ved lovgivning.
Af svarene fra trafikminister Flemming Hansen (V) og finansminister Thor Pedersen (V) fremgik det tydeligt, at man ikke havde tænkt sig at lave andre regler end dem, der i forvejen ligger i loven.
»Ministeren har fuld kontrol over alle afdelinger og kontorer i sit ministerium. Dette betyder i dette tilfælde, at intet juridisk set forhindrer trafikministeren i at gå ind og forlange, at en bestemt statistisk rapport bliver udskudt eller droppet. Desuden vil han kunne kræve at se udkastet til statistikken før den bliver offentliggjort,« siger lektor i offentlig ret Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet til Fagbladet Ingeniøren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her