Læsetid: 3 min.

Ubetalelige originaler

’Adaptation’, en begavet og morsom film om den svære kunst at skrive et manuskript
14. februar 2003

(2. sektion)

Ny film
Her er Charlie Kaufman, en tyndhåret, fedladen, neurotisk manuskriptforfatter sidst i 30’erne. Mens hans udadvendte og irriterende tvillingebror, Donald, scorer piger og deltager i manuskriptkurser, hvor han lærer at skrive metervarethrillers på to dage, så kæmper Charlie alene med sin kunst.
Han skal skrive et manuskript på baggrund af journalisten Susan Orleans Orkidé-tyven, en bog om den dragende orkidétyv Laroche og hans kærlighed til blomster, og Charlie vil gerne skrive noget stort og smukt, som ikke bliver forfladiget af billige tricks og udvendige effekter. Men han kan ikke. Han er gået ubehjælpeligt i stå og må bede både manuskriptguruen McKee og sin bror om hjælp. Producenten venter utålmodigt på Charlies manuskript, og ikke før han begynder at skrive sig selv, en bredrøvet manuskriptforfatter med præstationsangst, ind i plottet, begynder det at køre for ham.
Charlie Kaufman er hovedpersonen i Spike Jonzes seneste film, Adaptation, der har fået den noget intetsigende danske titel Orkidé-tyven, hvorfor den i denne anmeldelse vil optræde under sin originale titel.
Her er Charlie Kaufman, en hot manuskriptforfatter i 30’erne, som efter at have skrevet den syrede og succesfulde Being John Malkovich må kæmpe med kunstneren og håndværkeren i sig selv, da han bliver bedt om at skrive et manuskript med udgangspunkt i Susan Orleans Orkidé-tyven.

Grænseoverskridende
Kaufman vil så gerne skabe et stykke kunst, men han kan ikke få sit manuskript til at makke ret. Først da han beslutter sig for at bruge sig selv, sin fiktive tvilling, Donald, og sine sjælekvaler i historien, løfter manuskriptet sig. Under titlen Adaptation afleverer han et færdigt manuskript til en først forbavset, siden rasende og til slut begejstret producent, der beslutter sig for at finansiere filmen med Spike Jonze i instruktørstolen, Nicolas Cage i dobbeltrollen som Charlie og Donald Kaufman, Meryl Streep som Susan Orlean, Chris Cooper som Laroche og Brian Cox som manuskriptdoktor McKee.
Er De forvirret? Det skal De ikke være. Der er såmænd bare tale om en selvbiografisk film af de mere specielle, udtænkt og realiseret af de samme mennesker, som for et par år siden begavede os med en surreel tur rundt i skuespilleren John Malkovichs livog hjerne i Being John Malkovich. En forbløffende film, som overskred grænsen mellem fakta og fiktion, blandt andet ved at lade John Malkovich spille sig selv.
I Adaptation følger vi f.eks. Charlies arbejde med Orleans bog og ser sideløbende, hvorledes Orlean selv arbejder på at gøre sin bog færdig.

Tilpasning
Adaptation, ordet betyder både bearbejdning og tilpasning, og det er, hvad filmen handler om. Det er en begavet, indimellem også noget indforstået, leg med filmmediet og beskrivelse af den ofte frustrerende proces med at forvandle en andens bog til sin egen historie.
Når Robert McKee, en meget respekteret skikkelse i den amerikanske filmverden, mod slutningen af Adaptation forklarer Charlie, at det er i sidste akt, at man skal fange publikum, bryder filmen straks med sin egen afdæmpede tone, og et actionfyldt thrillerplot udfolder sig hektisk i løbet af de næste 20 minutter.
Indforståetheden styrkes af, at Susan Orleans mand spilles af filminstruktøren Curtis Hanson, og af at vi får lov til at følge den undseelige Charlie, når han besøger optagelserne af Being John Malkovich og helt bliver ignoreret af Malkovich og hans medspillere, Catherine Keener og John Cusack.
Charlie Kaufman strides med materialet og i høj grad også med sig selv. Han forvandler sig undervejs og bliver et andet, mere helt menneske – ligesom Susan Orlean, der fascineres af Laroche og længes mod passionen og de store følelser.
Men de følsomme tanker og det veloplagte, nuancerede spil fra Streep og Cooper til trods skal vi selvfølgelig ikke tage tingene alt for alvorligt.
Adaptation er en komedie, og Charlie og Donald Kaufman er takket være Nicolas Cages uforfærdede præstation blevet komiske skikkelser, der understreger satiren, som alle karaktererne, virkelige som ikke virkelige, villigt tager del i.
Bearbejdning eller tilpasning, Adaptation er en meget morsom film, der bekræfter, hvad Being John Malkovich hævdede, nemlig at Hollywood i Jonze & Kaufman har fået sig et par ubetalelige originaler, som bare ikke kan holde sig til reglerne. Gudsketakoglov for det.

*Adaptation. Instruktion: Spike Jonze. Manuskript: Charlie og Donald Kaufman. Amerikansk (Dagmar og Grand i København og en håndfuld biografer i provinsen)

*Se artiklen om Robert McKee på denne side

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her