Læsetid: 2 min.

USA frygter cyber-terror

Den amerikanske infrastruktur er sårbar overfor et eventuel angreb fra fjendtlige hackere, mener eksperter
3. februar 2003

Terror
San Francisco – Selv om USA først og fremmest frygter irakiske terrorangreb, hvor der anvendes biologiske masseødelæggelsesvåben, så udelukker myndighederne ikke muligheden for et såkaldt cyber-angreb.
Truslen kan komme fra enten irakisk uddannede hackere eller fra computer-eksperter med tilknytning til terror-netværket al-Qaeda.
Lederen af Office of Homeland Security, Tom Ridge, betragter et sådant cyber-angreb som ’temmelig sandsynligt’. Ja, faktisk udelukker han ikke, at USA allerede har været udsat for et cyber-terror angreb, idet en ny undersøgelse viser, at 20 procent af offentlige computere opfører sig ’underligt’, mens hele 60 procent på et eller flere tidspunkter er gået ned.
Desuden hævder amerikanske efterretningskilder, at man har bevis for, at Saddam Hussein har uddannet enheder af Den republikanske Garde i kunsten at hacke via internettet.
USA frygter ikke så meget cyber-angreb i form af ’orme’ eller virus, men mere at fjendtlige hackere skal bemægtige sig kontrol over dæmningsanlæg eller elektrisk infrastruktur.
På en computer, der tilhørte al-Qaeda, som amerikanske tropper beslaglagde sidste år, fandtes der således oplysninger om, hvordan dæmningers sluser opereres. Computeren indeholdt endvidere software-programmer som Microstan, der anvendes til at analysere styrken af stål og cement-konstruktioner og Autocad 2000, som bruges til at lave tekniske tegninger i 3D.
Sidstnævnte program kan for eksempel anvendes til at beregne, hvilke ruter vandmasser vil løbe, hvis de bliver frigivet fra en dæmning. Et cyber-angreb på et amerikansk dæmningsanlæg ville kunne frigive milliarder tons vand og oversvømme omkringliggende byer med et stort antal dødsfald til følge.

Både og
Visse eksperter frygter mest et fysisk angreb – ledsaget af et cyber terrorangreb.
»Den begivenhed, jeg frygter mest, er et fysisk angreb fulgt op af et cyber-angreb, som kunne sætte det telefoniske alarm-system eller el-netværket ud af kraft,« siger Ronald Dick, der leder af FBI’s National Infrastructure Protection Center.
Dette kunne medføre, at brandvæsen og ambulancer ikke kunne komme frem eller koordinere nødhjælps-aktionen på en tilfredsstillende måde.
Men it-eksperter i USA er uenige om, hvor stor sandsynligheden er for et cyber-angreb. Det amerikanske forsvarsministerium mener således, at sandsynligheden for et cyber-angreb fra eksempelvis al-Qaeda er beskedent.
»Grupper som al-Qaeda foretrækker simple angrebsplaner og vil ikke anvende sofistikeret elektronik, hvor ingen aner, om det vil virke efter hensigten,« siger viceforsvarsminister John Stenbit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her