Læsetid: 2 min.

USA truer med A-våben

USA overvejer at bruge atomvåben imod Irak. Men måske er netop truslen målet i sig selv
4. februar 2003

Flere og flere meldinger peger på, at USA har atomvåben med i overvejelserne for en kommende krig mod Irak.
Alene det, at muligheden nu nævnes, udgør et skred i forhold til tidligere.
I går fremkom hidtil hemmelige dokumenter fra Pentagon. De beskriver et program, hvor eksperter ved hjælp af computere skal regne på muligheden for at anvende atomvåben som såkaldte bunker busters til at ødelægge underjordiske bunkere. Ifølge avisen LA Times er prisen på programmet 1,26 milliarder dollar.
Computerne skal beregne, dels hvor stor sprængkraft der kræves for at ødelægge de underjordiske bunkers, dels hvor stor risikoen er for såkaldt collateral damage – følgevirkninger for miljøet og befolkningen.
Spørgsmålet er imidlertid, hvorvidt USA seriøst overvejer at anvende den type våben, eller om der er tale om en nøje planlagt afskrækkelseskampagne.
LA Times citerer Christina Kucia, analytiker ved the Arms Control Association, som tager truslen alvorligt. Hun hæfter sig ved, at Bush- regeringen har gjort sig mange bestræbelser på at gøre atomvåben ’anvendelige’ i betydningen ’acceptable’. Som andre kritikere frygter hun, at 50 års tabu på atomområdet er ved at blive brudt.
Robert Nelson fra Princeton University mener dog ikke, at atomvåben i praksis kan anvendes. Han vurderer, at selv mindre atomsprængninger vil føre til spredelsen af radioaktivt støv, der kunne dræbe titusinder.
Edward N. Luttwak er tilknyttet Center for Strategic and International Studies i Washington og har tidligere arbejdet som rådgiver for bl.a. forsvarsministeriet. Han konstaterer, at de fly, der er på vej til Golfen, ikke er udstyret med atomvåben. Til Information siger han, at atomvåben end ikke overvejes seriøst.
»Det er umuligt. Bortset fra i det usandsynlige tilfælde, at Saddam Hussein skulle indlede et massivt kemisk angreb – og at amerikanerne tror, at han er i stand til at gøre det igen,« vurderer han.
– Hvorfor opstår rygtet så?
»Fordi amerikanerne ikke ved præcis, hvilke våben Saddam Hussein har. Men hvis han har kemiske våben i stor målestok, hvilket ikke er sandsynligt, ønsker de at afskrække ham fra at bruge dem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her