Læsetid: 2 min.

Værdier til debat

28. februar 2003


(2. sektion)

*»Når man under kogalskabskrisen kunne lukke grænserne for import af oksekød, så må man også kunne lukke af for indvandring af muslimer.«
Sådan sagde den italienske EU-parlamentariker Francesco Speroni fra Lega Nord i oktober 2001, da han skulle definere, hvordan Italien kunne beskytte sig mod terrorangreb som det, der ramte USA. Speroni blev senere bakket op af sin politiske chef, Lega Nord-lederen Umberto Bossi, der sagde:
»Speroni taler ikke latin, som politikere gør. Han taler med folkets stemme, for det er det, folk mener.«

*»Vi må være bevidste om overlegenheden i vores kultur, som har skabt velstand og respekt for menneskerettigheder og religionsfrihed. Noget, som ikke eksisterer i de islamiske lande; vi må ikke sætte de to civilisationer, den islamiske og vores egen, på samme niveau. Friheden er ikke en del af det islamiske værdisæt; vores civilisation må udbrede Vestens goder og erobringer til dem, som er forblevet mindst 1.400 år bagud i historien.«
Den italienske regeringsleder, Silvio Berlusconi, holdt ved et EU-topmøde i Berlin i oktober 2001.

*»Krigen mod terror er ikke slut. Og så længe der pågår en krig, så kan de risikere at sidde fængslet. Det kan vare 20-30 år. Var den slut med angrebet på Bali? Eller Kenya? Eller på teatret i Moskva? Hvem ved, hvornår den slutter. Gør I?«
Udenrigsminister Per Stig Møllers svar til journalister, der efter et møde i Folketingets Retsudvalg den 21. januar 2003 ønskede at vide, hvornår den danske statsborger, der sidder fanget på Guantanamo-basen, kunne forventes at blive sendt hjem til Danmark

*»For os er der stadig ikke tvivl om, at Michel Houellebecq har brudt loven. Vi havde bedt tribunalet om at dømme ham, og det har de desværre ikke gjort, han har æren i behold. Vi mener, at islam, der er en fuldt ud lovlig religion i Frankrg og har sin fulde ret, har været udsat for en krænkelse, og vi var i vor fulde ret til at kræve ham dømt.«
Den parisiske advokat Chems-Ettin Hafie, efter at den franske kriminalret i oktober 2002 havde frifundet forfatteren Michel Houellebecq for tiltalen om, at han havde opildnet til had mod muslimer, ved at betegne islam som »den dumemste af alle religioner.«

*»Jeg står uforstående over for, at hun ikke kan tage afstand fra sharia. Og når hun ikke siger nej til sharia-lovgivning generelt set, så er der et problem, hvis hun er folketingskandidat.«
Marianne Jelved om den radikale folketingskandidat, Sherin Khankan, der på det radikale landsmøde i september stemte imod en udtalelse, der tog afstand fra sharia-lovgivning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu