Læsetid: 2 min.

Verdensdomstol tager form

I New York indleder landene bag Den Internationale Straffedomstol (ICC) i dag valget af domstolens 18 dommere. Dermed begynder den historiske dannelse af en global krigsforbryderdomstol efterhånden at tage form. Men det er en kamp mod uret, for om blot fem måneder skal ICC efter planen være klar til at fungere i den hollandske regeringsby Haag
4. februar 2003


Hvem står bag domstolen?
*139 lande har skrevet under på Rom-statutterne fra 1998. I øjeblikket har 88 lande af de 139 også nået at ratificere aftalen. Stor lande som USA, Kina og Indien har ikke skrevet under.

Hvad kan domstolen?
*Formålet med Den Internationale Straffedomstol (ICC) er at retsforfølge mistænkte for folkemord, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Både civile, menige, officerer og ansvarlige politikere, såsom stats- og regeringschefer, kan sigtes.

Hvornår er ICC relevant?
*ICC skal tage sig af de sager, hvor den sigtede ikke er blevet retsforfulgt i sit eget land, eller hvor retsforfølgelsen ikke har fulgt internationale normer. Sager kan forelægges domstolen af:
1) Det land, hvor forbrydelsen har fundet sted
2) ICC’s anklager i samarbejde med tre dommere
3) FN’s Sikkerhedsråd

Fra hvornår gælder ICC?
*Domstolen tager kun forbrydelser op, der er begået efter den 1. juli sidste år, da domstolens statutter trådte i kraft ved en ceremoni i New York. Det vil sige, at domstolen ikke gælder med tilbagevirkende kraft. Hele domstolens apparat skal efter planen være oppe at køre den 1. juli i år.

Hvem skal være dommer?
*ICC’s 18 dommere vælges i denne uge blandt følgende 43 kandidater:
René Blattmann (Bolivia), Antonia Boggiano (Argentina), Marc Bossuyt (Belgien), Maureen Harding (Irland), Ion Diaconu (Rumænien), Fatoumata Diarra (Mali), Jargalsaikhany Enkhsaikhan (Mongoliet), Adrian Fulford (Storbritannien), Ioannis Giannidis (Grækenland), Dimitar Gochev (Bulgarien), Bunchhat Heng Vong (Cambodia), Karl Hudson Phillips (Trinidad), Claude Jorda (Frankrig), Ivo Josipovic (Kroatien), Adolphus Karibi-Whyte (Nigeria), Hajnalka Kárpáti (Ungarn), Joseph-Medard Katuala (DR Congo), Hans-Peter Kaul (Tyskland), Philippe Kirsch (Canada), Erkki Kourula (Finland), Akua Kuenyehia (Ghana), Kamugumya Lugakingira (Tanzania), Roberto Maclean Ugarteche (Peru), Doudou Ndir (Senegal), Rafael Nieto Navia (Colombia), Daniel Nsereko (Uganda), Elisabeth Odio Benito (Costa Rica), Barbara Ott (Schweiz), Gheorghios Pikis (Cypern), Navanethem Pillay (Sydafrika), Mauro Politi (Italien), Almiro Rodrigues (Portugal), Victor Rodriguez-Cedeno (Venezuela), Mory Sissoko (Niger), Tuiloma Slade (Samoa), Raymond C. Sock (Gambia), Sang-hyun Song (Sydkorea), Sylvia Steiner (Brasilien), Timoci Tuivaga (Fiji), Anita Usacka (Letland), Juan Antonio Yánez-Barnuevo (Spanien), Eleonora Zielinska (Polen), Bostjan Zupancic (Slovenien).

Hvem skal være anklager?
*De 88 stater, som har ratificeret ICC, forhandler bag lukkede døre om, hvem der skal være anklager. Dette afgøres i foråret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu