Læsetid: 2 min.

Vilde piger overlades til sig selv

Politi, skoler og kommunale medarbejdere beklager alle lukningen af udrykningsholdet
26. februar 2003

I dag afholder Udrykningsholdet en konference om de såkaldte ’vilde piger’. Interessen for seminaret er så stor, at man allerede har vedtaget at afholde endnu et af slagsen, men det er ikke jubelstemning og selvtilfredshed, der præger Udrykningsholdet. Et folketingsflertal har nemlig besluttet at lukke den specielle enhed allerede den 31. maj selv om den oprindelige bevilling løb til udgangen af dette år. Den beslutning mødes med beklagelse fra flere sider. Udrykningsholdet blev oprettet i 2000 på baggrund af stadig flere og mere tilspidsede konflikter mellem utilpassede unge og myndighederne.
»Vi er selvfølgelig meget kede af lukningen,« siger lederen af Udrykningsholdet, Ole Hammer.
»Vi har gennem de sidste år arbejdet tæt sammen med forskellige offentlige myndigheder som politi, kommuner, skole og ungdomsorganisationer om at håndtere vanskeligheder med unge, der skaber store problemer både for sig selv og verden omkring dem. Desuden har vi varetaget en vigtig funktion ved at samle og bearbejde dokumentation på området til hjælp for de institutioner og fagfolk, der skal håndtere de utilpassede unge,« siger Ole Hammer.
Og han er ikke den eneste, der kommer til at savne teamet.
»Vi har haft et meget fint samarbejde med Udrykningsholdet og haft stor glæde af deres ekspertise. Specielt deres konferencer om relevante problemstillinger har fungeret godt som ramme for at skabe samarbejde mellem forskellige faggrupper,« siger politimester i Glostrup Jørn Bro. Han håber, at andre instanser vil tage stafetten op og fortsætte arbejdet med initiativer på området.
Sidste november havde Udrykningsholdet arrangeret en temadag med deltagelse af 15 kommuner. Resultatet af temadagen var både en rapport om håndteringen af den problematiske gruppe unge og etableringen af et netværk kommunerne imellem. En af deltagerne var den nordsjællandske kommune Karlebo.
»Det er simpelthen så utrolig ærgerligt, at Udrykningsholdet lukker. Der er absolut ingen andre, der umiddelbart kan løfte den opgave,« siger Anette Leigård, kommunaldirektør i Karlebo.
»Udrykningsholdet har hjulpet os på flere niveauer. For det første gennem konkrete strategier og redskaber i den praktiske håndtering af denne grupper. For det andet har tilknytningen til Udrykningsholdet virket befordrende for samarbejde mellem forskellige afdelinger i kommunen og for dannelsen af netværk med andre kommuner, der oplever samme type problemer,« siger hun.
Også skolerne er kede af den pludselige lukning.
»Udrykningsholdet har gjort en fantastisk indsats ved at skabe samarbejde, men også konkret gennem rådgivning og strategiudvikling,« siger skoleleder Lone Carstensen fra Kokkedal.
Hun tvivler på, at Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet kan løfte arven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her