Læsetid: 2 min.

Virkelighed på lærredet

Vinderen af Sundance Film Festival er et portræt af en amerikansk tegneserie-forfatter
14. februar 2003

(2. sektion)

Baggrund
»Det jeg kender mest til, er mit eget liv,« siger den amerikanske forfatter Harvey Pekar, hvis tegneseriehæfte American Splendor er udgangspunkt for instruktørægteparret Shari Springer Berman og Robert Pulcinis film af samme navn.
Filmen vandt for et par uger siden førsteprisen ved Sundance Film Festival, Amerikas mest betydningsfulde festival for film, der ikke er produceret af Hollywoods dominerende filmselskaber, og fremhæves af priskomiteen for sin blanding af hjemmevideo, animation og almindelig spillefilmoptagelser.
American Splendor er en biografisk film om den selvbiografiske forfatter Harvey Pekar, der siden 1976 i hæftet med samme titel har brugt sit eget liv som drivkraft i fortællinger fra hverdagen i Cleveland.
Harvey Pekar kan ikke selv slå en streg, så han har i alle årene haft andre til at tegne sine fortællinger, først og fremmest den snart levende legende Robert Crumb.

Den almindelige borger
Pekar arbejder til dagligt som ekspedient i et hospitalsarkiv, har været igennem en skilsmisse, en lymfekræft-operation, har opdraget et plejebarn og ellers tumlet med de mentale udfordringer, der følger en moderne eksistens.
Egentlig ikke noget ud over det sædvanlige, men netop så overraskende, fordi det bruges som råstof i et medie, der normalt domineres af det fiktive og fantastiske. Og yderligere læseværdigt, fordi Pekar i sine bekendelser ikke lægger skjul på noget eller forsøger at skabe et idealiseret billede af sin person, men et ærligt portræt af en almindelig borger med dertil hørende dyder og unoder.
Læseren har rig mulighed for at føle sig hjemme i disse fortællinger, der ofte afslører en forfatter med mange neuroser, men også de skarpeste indsigter.
Pekar forsømmer i sine historier ikke at presse sin mening igennem om alt fra rock, jazz og populærmusik til markedsøkonomi og socialvæsen, meget gerne på en sarkastisk måde.
Hans er ærlighed er så berygtet, at da han blev tilbudt at blive fast kommentator i David Lettermans talkshow, ragede han selvfølgelig straks uklar med chefen midt i et show og røg ud med fuld musik.
Harvey Pekar erkender, at det er prisen for at udøve sin kunst, men nu står han med en Amerikas vigtigste filmpriser, og den er det hele værd.

*www.sundance.org

*Læs mere om tegneserien American Splendor på www toonopedia.com/splendor.htm og www.darkhorse.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her