Læsetid: 4 min.

Winther: Vi arbejder videre

VM-finalerunden bliver uden dansk deltagelse, og Frankrig forstærkede favoritværdigheden
1. februar 2003

Håndbold
Der gik lang tid, fra torsdagens 27-33 nederlag mod Kroatien var fordøjet, og til landstræner Torben Winther kom ud af omklædningsrummet.
Naturligvis skuffet over det klare nederlag, men alligevel ikke uden tro på, at han stadig har holdet, der kan klare sig i verdenstoppen: »Det er et led i vores udvikling. Vi nåede ikke vores drømmemål, men det er heller ikke blevet bedre af, at der er nogle forventninger, der er blevet skruet op. Det har ikke bare påvirket spillerne, men også vores modstandere, der har været utroligt tændte, når de har mødt os«.
»Men man skal turde sætte sig nogle drømmemål, ellers lykkes det ikke. Og så falder man selvfølgelig dybere, når det går skidt, og det gør ondt på spillerne lige nu. Men jeg tvivler ikke på, at vi er på rette vej, og der ruller ikke hoveder blandt trænere eller spillere efter det her. Jeg tror stadig på, at vi har spillere til, at vi kan komme langt. Men der er nogle ting, vi skal hjem og arbejde videre med,« sagde Torben Winther.
Spillerne var naturligvis også skuffede over, at Rusland og Kroatien begge viste sig at være klasser over Danmark.
»Det er utrolig irriterende, for vi havde selv troet, at vi ville komme længere. Men som vi har spillet mod Rusland og Kroatien, har vi været oppe mod bedre hold. Og hvis vi ikke er gode nok i sådan nogle kampe, kan vi ikke forvente at komme i semifinalen. Men på længere sigt tror jeg ikke, at det betyder det helt store. Vi er ikke blevet et dårligere hold, fordi vi har spillet tre dårlige kampe,« sagde Michael V. Knudsen.

Total dansk VM-nedtur
Det danske landshold kunne ikke hamle noget som helst op mod et utrolig velspillende kroatisk hold, der afgjorde kampen i første halvleg, som sluttede 19-11 i kroatisk favør.
VM-turneringen var ellers i manges øjne lejligheden, hvor det unge danske herrelandshold skulle slå en streg over tidligere holds dårlige resultater og efter EM-bronzen sidste år manifestere sig helt blandt de bedste i verden.
Træningsresultaterne havde været lovende med finalepladsen ved World Cup og sejren i Nations Cup, og spillet havde i perioder ikke bare været godt, men overbevisende og frygtindgydende, så forventningerne kunne ikke undgås.
Væk med fiaskoen fra VM i 1995, hvor et nederlag til Algeriet kostede dyrt og Danmark sluttede på en 19.-plads, og væk med nedturen fra VM i 1999, hvor Cuba slog Danmark i ottendedelsfinalen. Nu skulle det være, at de unge løver, der har været guldbelagt ved ungdomsmesterskaber, var klar til at vise, at de kunne lege med de store. Det skulle ikke nødvendigvis være et verdensmesterskab eller en medalje, men en plads blandt de syv bedste, der indløser billet til OL i 2004 var ikke bare målet, men også en forventning.
Nu endte det hele med noget, der ligner fiasko.
Syv kampe blev det til ved dette VM, og størstedelen har reelt været skuffende. Slovenien og Egypten blev besejret overbevisende, mens Brasilien og Algeriet voldte uventet store problemer. Nederlaget til Sverige kunne forklares med, at det ikke var så meget at spille om, og det gav faktisk et bedre udgangspunkt til turneringens videre forløb. Men den chance blev fuldstændig smidt på gulvet onsdag aften, da et rutineret russisk hold vandt med 35-28. Det nederlag kostede reelt videre dansk deltagelse i turneringen.
Første halvleg af kampen mod Kroatien udstillede de problemer, som Danmark har haft de sidste tre kampe, hvor modstanderne er blevet en klasse bedre, end de var i de første. Forsvaret har ganske enkelt ikke stamina til så opslidende en turnering, og det betyder, at målmændene får det svært, og at der ikke kommer så mange kontraangreb, som er en nødvendighed for det danske spils dynamik.
Danmark lagde ellers optimistisk og respektløst ud mod kroaterne, og prøvede med Lars Krogh Jeppesen som frontkæmper at lægge maksimalt pres på modspillerne for at ryste dem, så der var mulighed for, at de gik ned. Kroatien svarede igen med angrebsspil, som danskerne ikke kunne dæmme op for, og specielt den sublime playmaker Ivano Balic var fremragende og gjorde de to backs Petar Metlicic og Blazenko Lackovic farlige hele tiden.

Demoraliserende
Kroatien spillede som ventet et hårdt og kontant forsvarsspil, der gav mange udvisninger, men det forstod danskerne ikke at udnytte. Samtidig tog Vlado Sola meget i det kroatiske mål på den demoraliserende facon, der er så enkel og alligevel så svær. Danskerne gik synligt rystede til pauseteen, efter noget, der lignede optakten til en målmæssig massakre.
Herefter handlede det om at begrænse nederlaget, men det var svært, når både Kasper Hvidt og Peter Nørklit spillede meget langt fra deres normale niveau i målet. Danmark kom bagud med 10 mål, og kroaterne tog forskud på fejringen af semifinalekvalifikationen. De sidste mål, der reducerede nederlaget til seks mål, var ren kosmetik, men kunne ikke ændre ved, at det danske hold var nedspillet. Og exitskiltet tændt for fuldeste blus.
I semifinalen møder kroaterne Spanien, der i al tv-mæssig stilhed har haft et flot VM, og Tyskland spiller moralsk finale mod de forsvarende mestre fra Frankrig.
Spanien gik knebent videre med en sejr på 32-31 over Island, der har gjort en overraskende god figur ved VM, og forinden havde Tyskland sikret sig semifinalebilletten efter uafgjort 31-31 mod Jugoslavien, mens Frankrig ved at slå de svenske veteraner 30-24 ikke efterlod nogen tvivl om, at Sverige må igang med foryngelsesprocessen. Semifinalerne spilles i eftermiddag.
Og det ligger til en finale mellem Kroatien og Frankrig søndag – ikke nogen skade til for håndboldsporten.

tobi/ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her