Læsetid: 3 min.

Alene på skansen

Anne Castenschiold Bill er den ene af de tre kvindelige chefer i forsvaret. Hun ville være en af drengene, men bruger nu sit køn som en del af ledelsesstrategien
8. marts 2003

Ledelse
Bataljonchefen for telegrafregimentet i Fredericia er oberstløjtnant, har det militært klingende navn Castenschiold Bill, har fulgt familietraditionen om at gøre karriere i militæret og er chef for mere end 800 soldater. En klassisk karriere i en klassisk organisation. Og så alligevel. Oberstløjtnant Castenschiold Bill har fornavnet Anne og dermed er historien alt andet en klassisk.
Anne Castenschiold Bill er en af de kun tre kvindelige medlemmer af chefgruppen i det danske forsvar. 370 mænd har grader, der berettiger en plads i gruppen. Det danske forsvar har tre værn, flyvevåbnet, søværnet og hæren og de tre kvinder er da også fint fordelt i hvert sit værn. En uriaspost i en verden befolket af mænd med maskuline traditioner og værdier.
»I mange år troede jeg, at jeg skulle være bedre end alle drengene for at retfærdiggøre, at jeg havde mast mig ind i deres verden. Jeg forsøgte at blive ligesom mændene, og når jeg ser på billeder fra dengang kan man stort set heller ikke se at jeg er kvinde,« siger Anne Castenschiold Bill.

Køn som styrke
Det kan man nu. En flot kvinde med høje kindben og markeret øjenparti. Hun prøver da heller ikke længere at skjule, at hun er kvinde. Snarere tværtimod.
»Jeg har bestemt ikke nogle problemer med min gennemslagskraft som leder som følge af mit køn. Jeg er jo del af en organisation, hvor det nogle gange er nødvendigt, at en leder kan træffe en beslutning og få ordren ført ud i livet uden, at den nødvendigvis skal debatteres herfra og til evigheden. Men som regel er det ikke nødvendigt bare at trumfe en beslutning igennem, og det mener jeg er meget kendetegnende for min ledelsestil. Og vel i virkeligheden for mange kvindelige ledere. Jeg tror, jeg er god til at lytte, tage imod gode råd og tale om tingene. Min ledelsesstil er præget at drøftelse og konsensus,« siger Anne Castenschiold Bill.
Den kvindelige oberstløjtnant har fire mandlige kompagnichefer under sig. Det er dem, der effektuerer de ordrer Anne Castenschiold Bill giver. Men det er også dem, der fungerer som de primære sparringspartnere, når der skal træffes beslutninger.
Bataljonchefen er meget optaget af at fremme både rekruteringen af kvinder og kvinders avancementmuligheder internt i forsvaret. Hun mener ikke, at den strategi forsvaret hidtil har anvendt for at lokke flere kvinder til har virket.
»Vi er nødt til at henvende os mere specifikt til kvinderne, hvis det skal have nogen effekt. Vi skal slå på de oplagte fordele og udfordringer, det er for kvinder at være ansat i vores virksomhed. Sikkerhed i ansættelsen, lederudvikling og en fleksibel organisation, der giver mulighed for et fornuftigt familieliv.«
Hun holder øje med kvinderne i sin egen bataljon. Engang imellem prikker hun en ung kvindelig soldat på skulderen og tager en snak om muligheder og problemer for kvinder i forsvaret.
»Det handler jo om, at få kvinderne til at se mulighederne ikke bare besværlighederne,« siger hun.
Anne Castenschiold Bill har også taget initiativ til en lokal kvinde tænketank. Det er hendes mål, at kvinder kommer til at udgøre 20 procent af det militære personel i det danske forsvar.
»Militæret er jo et magtapparat, og derfor er det helt centralt, at der kommer flere kvinder. Det dur altså ikke, at betydningsfulde dele af vores samfund er renset for det ene køn.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her