Læsetid: 3 min.

Den bevingede yngling

Vi har modtaget adskillige henvendelser fra nysgerrige læsere, der gerne vil vide: Hvem er Bjarne Bjørne? Hvem skrev bagsideartiklen om Fogh og atomvåben?
3. marts 2003

Portræt
For nu med det samme at imødekomme mistanker om at Bjarne Bjørne skulle være pseudonym for Karsten Fledelius, Lars Erslev Andersen eller K.G. H. Hillingsø har vi valgt at fortælle den sande historie om Bjarne Bjørne.
Bjarne Bjørne blev født lige efter Anden Verdenskrig. Hans far var præst i Vinderup, fem kilometer øst for Sevel, femten kilometer fra Skive og hans mor var prostitueret, indtil hun stak piben ind og blev en ledende bankovært på Skiveegnen.
Bjarne Bjørne har ingen erindringer om sin barndom. Det første han kan huske var, at han som 12-årig vandt et Maria Magdaleneikon ved et lokalt bingoarrangement og en meget ung, men allerede overbevisende Otto Leisner overrakte den lille statuette. Bjørnes hukommelse betegnes af psykoterapeuter og jungianske psykoanalytikere som ’digterisk.’ Bjørne blev digter.
Han debuterede midt i den danske modernisme, da han i en voldsom, let klodset fuldblodsekspressionisme udsendte samlingen Fald hos os, fald os, fallos.
Klaus Rifberg kaldte digtsamlingen for ’et spidende angreb på det hemmelige liv bag biedermeieridyllerne.’ I det senkommunistiske dagblad Information jublede bladets toneangivende kritiker Thomas Brostrøm over Bjørne; denne ’modernismens bevingede yngling’. Som Brostrøm skrev:
»Han besynger blomster og billardborde for at lokke en gud frem, som han efterfølgende smadrer med en billardkø og stikker med en bi. Bjørne bedriver en vis pointeret overraskelsesteknik, hvor han aflurer det profane dets helligheder, som han med sine voldsomme metaforer selv profanerer. Han er gud om morgenen og djævlen om eftermiddagen. Indimellem skriver han digte så englene gnider sig på læselårene.«

Bjørne på barrikaderne
Under det såkaldte ’studenteroprør’ så man morgen, eftermiddag og aften Bjørne på barrikaderne. Han var nu blevet leninistisk kommunist med hang til Trotski, når han var fuld. Og det var han tit. Bjørne har senere i sin livsbiografi Sex før og efter klokken seks beskrevet årerne som ’ekstatiske’, men alligevel også så stærkt prægede af ’falsk bevidsthed’ og ’mauvaise foi’, at Bjørne efter et forsøg på at gøre Thylejren til et digterkollektiv og Tvind til en sexkult vendte modernismen og leninismen ryggen. Bjørne blev maoist og udgav i 1979 sin gennembrudsroman Bjørn Bjarne om en ung selvlært mand, der voksede op i trange kår i Vestjylland.
Søn af en fattig pastor, der var blevet enkemand efter konens alt for tidlige død og ensom blandt mennesker, vokser Bjørn Bjarne op og bliver leder for studenteroprøret.

Huxleys bedste ven
Siden tager han til Kalifornien, hvor han bliver Aldous Huxleys bedste ven, inden Bjarne kommer hjem og efter korte affærer med Lotte Tap, Mona Ritterband, en meget ung Sanne Solimonsen og en lidt ældre Hælle Virkner flytter på landet. Bjørne Bjarne vender hjem til den egn, hvor han voksede op. Han erkender, at han stadig er den samme, men alligevel en anden. Bjørne Bjarne skriver en bog om det som indbringer ham Nobelprisen.
I mange år hører man ikke fra Bjarne Bjørne. Rygter ville vide, at han flytter på landet, hvor han efter adskillige forsøg på at finde en ung uskyldig bondepige med korngult hår og søde sunde runde bryster opgiver sit kærlighedsliv og skriver en ifølge litterater stærkt upålidelig biografi over Johannes V. Jensen, som bliver gjort til fascist, homoseksuel og hjemstavnsromantisk.
Resten af historien kender vi. Bjarne Bjørne udgav i 1998 sammen med sin gode ven Asse Baunsbak-Jessen antologien Sjælen sidder mellem balderne, som solgte i 975.00 eksemplarer og gjorde ham til tv-vært på TV-Danmark. Bjarne Bjørne modtog i 2001 boghandlernes gyldne laurbær for sin selvbiografi Sex før og efter klokken seks.
Bjarne Bjørne vil fremover skrive sikkerhedspolitiske og militærstrategiske analyser og kommentarer i Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her