Læsetid: 3 min.

Bønner for Bagdad

I Jordan beder kristne irakere for deres familie derhjemme. De er imod krig, men håber alligevel på, at Saddam bliver afsat
24. marts 2003

Eksil-irakere
AMMAN – Mariam går ofte til messe i disse dage.
I Fader Raymonds lille improviserede kirke i et af Ammans pænere kvarterer samles Mariam sent hen på eftermiddagen sammen med omkring et hundrede andre kristne irakere.
I kirken beder de for fred i Irak og for de familiemedlemmer og venner, der er blevet tilbage i deres hjemland.
Efter at have kysset Jesu kors, går hun hjem sammen med sine naboer og tænder for husalteret, hvor de aftenen igennem overværer deres hjemland blive bombarderet og invaderet i direkte transmission på al-Jazeera, den arabiske verdens modsvar til CNN.
Fader Raymond, der leder messen i kirken, er ikke i tvivl om, hvad han skal mene om det amerikanske angreb. Hans overordnede, Pave Johannes Paul, hvis billede hænger over skrivebordet ved siden af Bagdads Ærkebiskop, har talt klart mod krigen.
»Amerikanerne er ikke optagede af at hjælpe irakerne. De er optagede af deres egne interesser. Olien,« mener Fader Raymond, der selv stammer fra Syrien.

Igennem til Bagdad
Men Mariam er ligesom flere andre medlemmer af menigheden, som Information bliver inviteret hjem til efter messen, ikke længere sikker på, hvad hun skal mene.
»Krig er forkert. Men uden krig kommer der ingen forandringer i vores land,« forklarer hun. Og forandringer er både hun og hendes naboer enige om at Irak har brug for.
»Vi har levet under krig i 20 år,« siger Mariam. Først krigen med Iran fra 1980-88. Så invasionen og krigen om Kuwait 1990-91.
Da nattehimlen over hendes hjemby Bagdad bliver lyst op af de amerikanske bombardementer på den direkte udsendelse, går hendes tanker straks til hendes far, der er blevet tilbage i Bagdad.
Da hun efter adskillige forsøg på mobiltelefonen endelig kommer igennem til Bagdad fyldes hendes øjne af tårer.
I den anden ende af den skrøbelige forbindelse genlyder eksplosionerne bag farens stemme. De samme eksplosioner, der kommer fra tv’ets højtalere i stuen. Men samtalen beroliger hende alligevel. Hun behøver ikke bekymre sig, forsikrer faren. Alt er vel. Ihvertfald indtil videre.
Sammen med sin bror er den 20-årige Mariam rejst til den jordanske hovedstad, hvor de begge har fundet arbejde.
Han som computerprogrammør. Hun som sekretær. Men hendes far, en tidligere højtstående nu pensioneret officer har valgt at blive i hjemmet i Bagdad.
»Han nægter at løbe væk.«
I det meste af den arabiske verden, hvor befolkningen ligesom Mariam og hendes naboer sidder klistret til tv-skærmen i disse dage, har de direkte transmissioner fra den irakiske hovedstad sendt titusinder på gaden for at protestere mod krigen.
Men efterhånden som aftenen skrider frem og tv-skærmen lyses op af stadig flere eksplosioner i Bagdad er det underligt nok ikke vrede, men en form for lettelse der breder sig over tilskuernes ansigter. Som tændte de et vist håb.
En dag ad gangen
Det er Saddam Husseins paladser, der bliver bombet, forklarer speakeren.
»Hele Bagdad er fyldt med dem,« fortæller Mariam. Man kan kende dem ved, at man ikke må fotografere eller stå stille.
Kan dette virkelig være begyndelsen til enden på Saddam Husseins regime? er det spørgsmål, der hænger i luften. Men som de fleste andre
irakere har de mange års konstante sociale og økonomiske nedtur i deres land lært Mariam og hendes naboer, at det er bedst at se tiden an en dag af gangen.
»Vi ved ikke, hvad der vil komme bagefter. Vi kan kun håbe,« siger Mariam.
Som medlemmer af Iraks kristne mindretal frygter Mariam allermest, at Saddam Husseins sekulære regime, der har været kendetegnet af en vis religiøs tolerance, vil blive erstattet af islamiske fundamentalister.
Som hos de fleste kristne irakiske kvinder er det mascara, neglelak, høje hæle og jeans og ikke slør og tildækket hår, der sætter den beklædningsmæssige dagsorden hos Mariam.
»At gå fra at blive styret af folk med moustache til at blive kontrolleret af folk med fuldskæg vil være det værste,« griner Mariam.

globalt@informatio.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu