Læsetid: 2 min.

Bomber og bønner over Bagdad

24. marts 2003


*I Bagdad har bombeangreb og afbrænding af oliekilder lagt et tæt røgslør over hovedstaden, hvor befolkningen forbereder sig på at forsvare deres by. Imens må kristne irakere i Jordan nøjes med at bede for deres slægtninge i Bagdad. Saddam Hussein selv holder sig godt skjult. Han er ikke blevet set offentligt siden 2001.

Forklaring om hærchef ønskes
*Justitsminister Lene Espersen (K) slipper ikke ud af affæren om den irakiske generals pludselige forsvinden fra Sorø uden et håndfast politisk rap over fingrene. Oppositionspartierne og regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er enige om, at det skal have et politisk efterspil, at Nizar Al-Khazraji, der er forhenværende chef for den irakiske hærs generalstab, pludselig forsvandt fra Sorø. De er ikke tilfredse med de forklaringer, justitsministeren hidtil har givet på hans forsvinden, og de vil på torsdag i en beretning fra Folketingets retsudvalg udtale kraftig kritik af Lene Espersen for den måde, hun og politiet har håndteret sagen på. ritzau

Irak fremviser døde amerikanere
*Irakisk tv viste i går videooptagelser af mindst fire lig og fem krigsfanger, som ifølge Irak alle var amerikanere, der var blevet pågrebet under kampe nær den sydirakiske by Nassiriya. Der er tale om de første amerikanere, der er blevet taget til fange, siden de amerikansk-ledede styrker indledte angrebet på Irak for fire dage siden. USA’s forsvarsminister, Donald Rumsfeld, sagde, at videoen med de angiveligt amerikanske krigsfanger repræsenterer et brud på Geneve-konventionerne. ritzau

Journalister i skudlinjen i Irak
*Britisk militærpoliti evakuerede i går 60 journalister fra den sydirakiske by Safwan efter en advarsel om, at mellem 10 og 15 af Iraks præsident, Saddam Husseins, loyale soldater er ved at forberede et umiddelbart forestående angreb på journalisterne. Gruppens mål er ifølge britisk militærpoliti »at dræbe så mange journalister som muligt«. Advarslen kom samtidig med, at den britiske tv-station ITN meddelte, at dets krigsreporter Terry Lloyd formentlig er blevet dræbt i det sydlige Irak. ritzau

Saddam lever, men blev måske såret
*Iraks leder, Saddam Hussein, overlevede sandsynligvis det første angreb med krydsermissiler mod Bagdad natten til torsdag, men han blev kørt bort fra de ramte bygninger i en ambulance. Det siger den britiske viceudenrigsminister, Mike O’Brien, i går til BBC. ritzau

Stort fremmøde i New York lørdag
*Lørdag blev en af de hidtil største protestdage i New York, hvor mellem 125.000 og en kvart million mennesker vandrede fra Herald Square til Washington Park. Ifølge politiet forløb selve marchen fredeligt, og der var kun uro, da en gruppe demonstranter stødte sammen med politiet på vej hjem fra
Washington Park. 90 demonstranter blev anholdt, og 16 betjente indlagt efter at være blevet sprøjtet med hvad der formodentlig var tåregas. I Chicago demonstrerede omkring 800 mennesker for at støtte krigen, og ved militærbasen i Millington, Tennessee, demonstrerede 5.000 mennesker ligeledes i støtte.lfk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her