Læsetid: 2 min.

’I burde skamme jer allesammen’

Debatten før vedtagelsen om at sende dansk militær til Irak var præget af dyb uenighed. Men en ting var man enig om: Den anden part burde skamme sig
22. marts 2003

Mens mere end tusind demonstrerede på Christiansborg Slotsplads debatterede et par snese politikere inden for murene i folketingssalen. Det handlede om det samme begge steder. Dansk deltagelse i en amerikansk ledet krig mod Irak. Og både uden for og inden for murene var stemningen præget af stærke følelser og kraftige markeringer. Mens demonstranterne råbte på international solidaritet kaldte politikere hinanden for fladpander og nyttige idioter og diskuterede i hvilke folketingsgrupper, der er størst mangel på mandfolk og mandfolkepolitik.
Sidst på eftermiddagen blev beslutningen om at sende danske soldater til Irak trumfet igennem af regeringen og Dansk Folkeparti med et smalt flertal, og nu er korvetten Olfert Fischer og ubåden Sælen på vej mod Golfen, hvor de underlægges amerikansk kommando.

Forsøg på udsættelse
Fra morgenstunden forlangte Enhedslisten og SF ny behandling af forslaget under henvisning til Tyrkiets trussel om at indsætte besættelsestropper i den kurdiske del af Irak. Enhedslistens forsvarsordfører, Keld Albrectsen, ville aftvinge regeringen en garanti for, at Danmark ikke vil blive rodet ind i en ulovlig tyrkisk besættelse.
SF’s leder Holger K. Nielsen bakkede op og kaldte regeringens forberedelse af beslutningsgrundlaget for: »Det mest skandaløse arbejde, jeg har oplevet fra nogen regering,«
Socialdemokraterne, de Radikale og Kr. Folkeparti afviste dog at støtte venstrefløjen. Det ville alligevel ikke hjælpe noget, mente de: »Jeg har ikke set nogen som helst tegn på, at flertallet lader sig påvirke væsentligt af argumenter, uanset hvor gode de er,« sagde Niels Helveg Petersen.
Regeringen og DF afviste da også at bruge mere tid på udvalgsarbejde, men udenrigsminister Per Stig Møller fastslog, at en tyrkisk besættelse af kurdiske områder i Irak vil være ulovlig og uacceptabel.
Anklager om en tilbagevending til 80’ernes fodnote- politik har haglet ned over Socialdemokraterne de seneste dage, og blev da også gentaget fra talerstolen.
»I burde skamme jer dernede på fodnotebænkene. Det er præcis den samme debat som i 80’erne. Det er en skændsel, der undergraver dansk udenrigspolitik,« sagde Pia Kjærsgaard.
Politisk ordfører Frank Jensen (S) afviste beskyldningen om fodnotepolitik og de gentagne anklager om at handle anderledes i opposition end som regering.
»Da vi i 1998 stemte for dansk deltagelse i et militær angreb mod Irak var situationen anderledes. Daværende leder af våbeninspektørerne, Richard Butler,, var tvunget til at forlade Irak, men Hans Blix har tværtimod efterspurgt mere tid og regimet har samarbejdet. Havde våbeninspektørerne været i samme situation som i 1998 ville vi uden at tøve have stemt for dansk deltagelse i en militær indsats mod Saddam Hussein,« sagde Frank Jensen.
Regeringen afviste, at der skulle være tale om en ulovlig krig: »Jeg har ikke fået forelagt oplysninger, der anfægter min opfattelse af, at det folkeretslige grundlag er i orden,« sagde Jens Rhode (V).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu