Læsetid: 3 min.

Dankort og læbepomader

Af tirsdagsradioavisen fremgår det, at verden helt sikkert står endnu
7. marts 2003

(2. sektion)

Radio
Man kan jo blive helt glad sådan en tidlig tirsdag morgen, når man lader sig vække af radioavisen klokken 06. Åh! Herregud, står det ikke værre til, end at man kan bruge de første to minutter på at fortælle os, at nu skal der rettes op på disciplinen i folkeskolen, fordi ungerne laver for megen uro i timerne. Når man virkelig kan indlede dagen med dette som den store nyhed, så står verden da endnu.
Hvilket man ikke var sikker på, at den ville, da man sidst havde med den at gøre for en god søvns tid siden.
Man bliver yderligere grebet af optimisme, da de næste to minutter går med at fortælle os, at bankerne igen er ved at tage røven på kunderne ved at lægge gebyrer for dankort på butikkerne, som igen lægger dem på priserne. Skulle det være en nyhed? Selv om det er irriterende, så er det trods alt ikke livstruende.

Euforisk afslappet
Og man bliver næsten euforisk afslappet – hvis en sådan selvmodsigelse er mulig – da yderligere to minutter spenderes på at fortælle om skatte- og momssnyd i hotel- og restaurationsbranchen. Det har været omtalt og diskuteret i dagspressen i årevis. Men nu virker det beroligende på de krigstynde nerver.
Endelig – efter seks minutters petitjournalistik – vender vi os mod verdens trusler. Dog kun for at få gentaget, at tålmodigheden er sluppet op hos Bush og Blair, og at Blix aflægger rapport til FN på fredag. Det har vi faktisk vidst og vænnet os til, siden Blix sidst var i FN. Så omstændighederne taget i betragtning tager vi også denne gamle nyhed med en vis stoisk ro. Selv da det bliver betroet os, at amerikanske, engelske og australske soldater, ifølge en artikel i Daily Telegraph, allerede er i aktion ind og ud af Irak. Har engelske og amerikanske jagerfly ikke været det de sidste 10-12 år?
Nej – morgenens mest chokerende nyhed, det er en tysk undersøgelse af 28-30 læbepomader, hvis indhold af aktive stoffer kan have alvorlige østrogenforstyrrende virkninger. Den danske miljøstyrelse har ved forsøg dog kun fundet ét stof i én af pomaderne, som synes at kunne give svag øget vægt af livmoderen. Hvorimod der ikke synes at være risiko for nogen skadelig bivirkning hos den overvejende del af den halvdel af menneskeheden, der måtte påføre sig stofferne ved mund-til-mund metoden.

Taknemmelig
De følgende morgen-radioaviser denne tirsdag ligner den første indtil forveksling. Ligegyldige petitmeldinger omklamrer de gamle nyheder om den »snart udløbne tålmodighed« og bekræftelsen af, at krigen mod Irak allerede er igang.
Man kan jo ikke være Danmarks Radios nyhedstjeneste taknemmelig nok for, at den ved sådan en dags begyndelse gradvist og yderst skånsomt lemper os ud i bevidstheden oven på søvnen. Men er der monstro tale om et ’tirsdags-syndrom’? Har redaktionen måske i tankerne, at 10 minutter over ni bliver æteren overtaget af en mand, der virkelig ved, hvad ’minimalisering’ og ’understatement’ vil sige.
Er det hans stil, de prøver at efterligne? Bertelsen, der midt i trusler om død og elendighed på et utal af områder tør lade sin gæst i studiet tale i en lille time om navngivning af insekter. Og selv lytter til med hørbar andægtighed. Det går stille op for en, at hvis der ikke var insekter at give navne, så ville også vi uddø, og der ville ikke være nogen til at opkalde gader efter os og ikke nogen til at navngive de værtshuse, som der ikke ville være nogen til at drikke sig fulde på.
Det kalder jeg nyhedsformidling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her