Læsetid: 2 min.

Danmark i Krig

22. marts 2003


*61 stemte for og 50 stemte mod, da Folketinget i går besluttede at sende danske soldater i krig side om side med amerikanske, britiske og albanske soldater i Irak. Korvetten »Olfert Fischer« og ubåden »Sælen« fik dermed endeligt grønt lys for at sejle til Den Persiske Golf

Politi mødte demonstranter
*Det kom fredag til en konfrontation mellem politiet og antikrigsdemonstranter ved Christiansborg Slot i København, hvor demonstranterne kastede flasker og kæppe mod politiet. I alt 12 personer blev anholdt under fredagens demonstrationer i København.
Konfrontationen skete, da en kæde af unge demonstranter hånd i hånd forsøgte at danne en ring om Christiansborg, hvor skoleelever og andre fra hele Københavns-området protesterede mod krigen i Irak. Demonstranterne forsøgte at komme igennem passagen til Rigsdagsgården, men blev skubbet tilbage af kampklædte betjente til demonstranternes højlydte utilfredshed. Urolighederne stod på i omkring 10 minutter, hvorefter gemytterne dæmpedes igen, og demonstrationen gik i opløsning. ritzau

Optur på børsen fortsætter
*Investorerne på fondsbørsen kastede igen fredag lystne øjne på aktierne. De første meldinger fra kampene i Irak giver håb om en hurtig sejr over Saddam Hussein, og der tales om, at de angribende styrker kan være i Bagdad om tre til fire dage.
Aktiekurserne følger nøje krigens gang, og KFX-indekset over de mest handlede aktier på Københavns Fondsbørs steg med næsten to procent til en slutkurs på 191,38. Blandt dagens højdespringere var vindmølleproducenterne NEG Micon og Vestas, som steg efter en positiv rapport om ny vækst på verdens vindmøllemarkeder allerede i år. ritzau

Dansk bombeskjold ved godt mod
*Den danske regerings beslutning om at deltage i krigen mod Irak som et af kun fire krigsførende lande bliver mødt med et tungt suk af den 57-årige Helene Dreyer, der siden den 27. februar har fungeret som menneskeligt bombeskjold i Bagdad.
»Jeg er så flov over at være dansker,« siger Helene Dreyer fredag aften på en skrattende satellittelefon fra 7. april Vandværket i en nordlig forstad til Bagdad.
Nattens raketangreb på Bagdad har skabt en vis ængstelse blandt de i alt 13 menneskelige skjolde, der har placeret sig på vandværket, men ikke værre end, at Helene Dreyer fortsat er ved at godt mod og fast besluttet på at blive i Irak i et stædigt forsøg på at stoppe krigen.
ritzau

Mullah Krekar anholdt i Norge
*Den irakisk-kurdiske mullah Krekar, der er udvist af Norge, blev torsdag anholdt af norsk politi blandt andet på grund af frygt for, at han flygter ud af landet. Senere blev Krekar også sigtet for terrorisme, oplyste det norske nyhedsbureau NTB.
Mullah Krekar er tidligere, og muligvis endnu, leder af den fundamentalistiske muslimske partisangruppe Ansar al-Islam i det nordlige Irak. Sagen er højspændt, fordi USA’s udenrigsminister, Colin Powell, har udnævnt Ansar al-Islam som et bindeled mellem Iraks præsident, Saddam Hussein, og terrornetværket al Qaeda. Krekar har boet i Norge siden 1991, men blev for kort tid siden udvist, da myndighederne mener, at han udgør en trussel. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu