Læsetid: 2 min.

Danske soldater rykker frem i skudlinjen

Dansk deltagelse i krigen er et led i den generelle internationalisering af forsvaret. Processen har taget fart efter den 11. september
19. marts 2003

Forsvarstendens
Det danske forsvar bliver stadig mere internationalt og involveres stadig oftere i aktiv kamp. Det er en udvikling, som har været i gang siden afslutningen på den kolde krig, men som for alvor har taget fart efter 11. september.
Det siger en række militærfolk og eksperter, der alle ser den danske regerings beslutning om sende korvetten Olfert Fisher og u-båden Sælen i krig mod Irak som et naturligt led i denne proces.
»Forsvaret af Danmark foregår nu i hele verden,« siger batallionschef
Poul Dahl, der har en fortid både som chef for Jægerkorpset og som ansvarlig for FN’s sikkerhed i Irak.
»Det er en klar tendens, at det danske forsvar bliver stadig mere internationalt. Det store brud kom efter 11. september, hvor det blev klart, at forsvaret af Danmark foregår i hele verden sammen med vores partnere. Før 11. september deltog vi i fredsbevarende operationer, men under Afghanistan-krigen var vores specialstyrker med helt fremme. Efter 11. september blev det klart, at Danmark også har ansvar for at være med til at rage kastanjerne ud af ilden,« siger han.
Ifølge forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) er det også meningen, at Danmark denne gang skal med i forreste linje, selv om regeringen i sidste øjeblik opgav at sende eliteenheder fra Jægerkopset og Frømandskopset afsted for at få Socialdemokratiet til at stemme for. »De to skibe får et særdeles robust mandat,« siger Jensby og understreger, at der er tale om »total krigsdeltagelse« fra dansk side.
I første omgang bliver det u-båden Sælen, der risiskerer at blive involveret i aktiv kamp, fordi den allerede befinder sig i den Persiske Golf. Korvetten Olfert Fisher er på vej til Golfen, men ventes først at være fremme om to uger.
Komandørkaptajn Jens Claus Hansen fra Forsvarsakademiet er enig med Poul Dahl i, at danske soldater fremover skal regne med, at deres opgaver bliver stadig mere globale.
»Der er ingen tvivl om, at tendensen går i den retning«, siger han men understreger også, at det er en udvikling, som forsvaret er parat til.
»Alle tre værn er i stigende grad vænnet til at operere internationalt, og de danske styrker er absolut på internationalt niveau, både hvad angår materiel og uddannelse,« siger han.
Ifølge kommandørkaptajn Lars Hansen fra Søværnets Operative Kommando, vil de to danske fartøjer være særdeles velegnede til overvågning af havet ud for Irak, til efterretningsindhentning, eskortering af civil og militær skibstrafik samt deltagelse i aktiv kamp, da begge skibe er bevæbnet med angrebsvåben.
Den danske u-båd har desuden den fordel, at den på grund af sin ringe størrelse kan patruljere på lavt vand.

FAKTA
Dansk deltagelse
*Regeringen og Dansk Folkeparti blev i går enige om, at Danmark skal bidrage aktivt
til krigen mod Irak med følgende:
*Korvetten Olfert Fischer, har 90 mand ombord og er bevæbnet med såvel missiler som kanoner.
*U-båden Sælen, har en besætning på 24 og er bevæbnet med torpedoer.
*Forbindelsesofficerer
*Et lægehold
Forligsparterne har desuden bevilget penge til:
*Humanitær bistand til Irak
*Genopbygning af Irak
*Oprettelse af flygtningelejre i nærområdet.
*Hjemsendelse af herboende irakere. aa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her