Læsetid: 2 min.

Europas aviser

21. marts 2003


(2. sektion)

*Bagdad »I disse dage tænker jeg ofte på Bagdad. For nylig havde jeg en drøm om Bagdad. Jeg drømte, at George W. Bush og Donald Rumsfeld på dagen for de planlagte angreb på Irak fandt et brev fra deres børn og børnebørn på morgenbordet: ’Som I ved, agerer nogle af vores venner for tiden levende skydeskiver i Bagdad. Vi har besluttet, at de ikke skal være alene og fløj i går til Bagdad’.«
Jürgen Todenhöfer, CDU, i Süddeutsche Zeitung

*Flashback »Hvis jeg var medlem af den irakiske opposition, ville jeg føle det samme, som jeg følte, da jeg hørte europæerne sige, at man ikke skulle bruge militær magt imod Milosevic.«
Vetton Surroi i Kosovo-avisen Koha Ditore om Frankrigs og Tysklands modstand mod en militær intervention i Irak

*Nødhjælpskrise »Der er ikke et mere tydeligt symptom på korruptionen af det politisk liv i Vesten end misforholdet mellem de penge, der er til rådighed til at bevare liv, og pengene til rådighed til at udrydde det. Vi kunne forvente, tror jeg, at de fleste borgere i den rige del af verden – hvis de blev spurgt – ville kræve, at deres regering brugte lige så meget på humanitær hjælp, som den bruger på at udvikle ny teknologi til at dræbe med. Men det militær-industrielle kompleks er et uhyre, der bliver både mere bidsk og grådigt, des mere man fodrer den,« skriver George Monbiot i The Guardian.
»Mens USA gør sig klar til at forbruge noget i stil med 12 mia. dollar om måneden på at bombe irakerne, er der indtil nu afsat 65 mio. til mad, vand, lejre og behandling af de skader, som irakerne vil blive pådraget.«
»Nødhjælpskrisen er nu så alvorlig, at det begrænser hjælpen selv i de lande, som de store magter mener har geopolitisk betydning. FN har indtil videre modtaget blot 2,9 procent af den anmodede hjælp til Palæstina og 8,4 procent af de penge, som de har brug for i Afghanistan.«
»Hvis du stadig – på en eller anden måde – skulle lide af den vrangforestilling, at krigen udkæmpes for det irakiske folk, burde du kigge en gang til på de krigsførende landes CV.«
George Monbiot i The Guardian

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her