Læsetid: 1 min.

Europas aviser

7. marts 2003


*Tynde begrundelser »De grunde, som den amerikanske regering i Washington anfører for at retfærdiggøre en væbnet intervention i Irak, er svage og utilstrækkelige. De efterlader én med en følelse af, at Irak og Saddam Hussein er blevet valgt ud blandt andre diktatorer og tyranner for at statuere et eksempel, som holder USA skadesløs psykologisk og moralsk for de frygtelige attentater, fornedrelsen og de mange tusinder døde den 11. september. Grunde, som præsident Bush og udenrigsminister
Powell har fremlagt i FN’s Sikkerhedsråd med en anmodning om støtte til krigen fra det internationale samfund.«
Mario Vargas Llosa
i Frankfurter Allgemeine Zeitung

*Den første nye krig »Vi vedgår, at der er legitime casus belli (krigsårsager): handlinger eller situationer ’som fremprovokerer eller retfærdiggør krig’. Den nuværende debat er ude af fokus og lettere uvirkelig, for USA og Storbritannien drager i krig på baggrund af nye krigsårsager (delvis hemmelige), mens de fortsat påberåber sig de gamle krigsårsager (uden hverken sammenhæng eller overlapning). Disse nye casus belli afspejler, at vi er trådt ind i en ny periode i historien. Det kommende angreb på Irak kan gå hen og blive den sidste krig for den ottomanniske tronfølge. Men det vil helt sikkert blive den første krig i udbredelsesalderen – udbredelsen af massedestruktionsvåben. De nye casus belli skyldes også 11. september.
Efter 11. september har vi haft svært ved at genkende denne planet. På en måde afslører det noget, som har været der hele tiden, så godt som ubemærket, siden Sovjetunionens sammenbrud: En enkelt magts uhørte præponderans.«
Forfatteren Martin Amis
i The Guardian

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her