Læsetid: 2 min.

Farligt fedt spøger igen

En ny rapport fra Ernæringsrådet viser sundhedsskadelig virkning af transfedtsyre
10. marts 2003

Hvor tit godter du dig med en Yankiebar, en McDonalds fritter eller en gang mikroovnspopcorn? Er det to til tre gange om ugen, er der god grund til bekymring. Visse former for slik, fastfood og mikrobølgeovnspopcorn indeholder op til 20 gram af det farlige fedtstof i en enkel pakke, og det er ca. 20 gange mere, end ernæringseksperterne mener er acceptabelt.
I dag offentliggør Ernæringsrådet ny rapport om den sundhedsskadelige virkning af industrielt fremstillet transfedtsyre.
Fra den 1. november 2002 skulle det have været forbudt at sælge olie og fedtstoffer, der indeholder mere end én procent transfedtsyre, ifølge beslutning fra Fødevaredirektoratet. Den beslutning anså EU-kommissionen for at være i strid med varernes frie bevægelighed på det indre marked. Forbrugerrådet god foreløbig den nye grænse på to procent, som værende den bedste opnåeligt resultat for Danmark, på daværende tidspunkt.

Ny viden
Men der er stor sandsynlighed for, at det er et af emnerne som dagens rapport vil omhandle, mener Gitte Laub Hansen, ernæringsekspert i Forbrugerrådet, og tilføjer:
»Det er også muligt, at der skal offentliggøres ny viden omkring de naturlige transfedtsyrer der findes i koens mave, som vi ikke tidligere har haft stor indsigt i,« siger Gitte Laub Hansen.
Hun satser yderligere på, at rapporten kan tilføje nye fødevarer, som ikke før var på listen for produkter, der indeholder det unaturlige fedtstof.
Ifølge Ernæringsrådets undersøgelser indtager en gennemsnitlig dansker ca. 2,5 gram kunstig transfedtsyrer om dagen. Det er 2,5 procent for meget, mener Ernæringsrådet, men det er stadig på et plan, som kan accepteres, indenfor den nuværende lovgivning.
»Men fabrikanterne kan komme i, hvad de har lyst til, så længe de med meget små bogstaver henviser til, at der enten er delvist umættede eller mættede fedtsyre i produktet,« siger formanden for Ernæringsrådets Transfedtsyre Arbejdsgruppe, Steen Stender.
En omfattende amerikansk undersøgelse viser at, en erstatning af de umættede fedtsyrer for industrielt fremstillet transfedtsyrer i kosten, øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 53 procent. Transfedtsyrer mindsker også kroppens cellers evne til at optage vigtige næringsstoffer og vitaminer, og dermed svækkes immunforsvaret.
I fødevarebranchen er det populært fordi det bl.a. er billigere, forlænger holdbarheden i fedtet og giver bedre konsistens. Det er også den foretrukne fedtform for bagning, og de findes i såvel industrielt producerede småkager, som hos den lokale bager.
Ernæringsrådet stiller sig uforstående overfor producenternes modvilje til at mindske brugen af kunstig transfedtsyre:
»Der er absolut ingen andre plausible grunde til at bruge den slags fedt, end den økonomiske faktor,« fastslår Sten Stender.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her