Læsetid: 2 min.

I fars socialistiske fodspor

María Isabel Allende Bussi er valgt som præsident for Chiles deputeretkammer. ’Aldrig mere en 11. september’ er hendes budskab om militærkuppet netop den dag i 1973 mod hendes far og Chiles væltede socialistiske præsident Salvador Allende
21. marts 2003

BUENOS AIRES – Den unge præsidentdatter María Isabel var ved sin far Salvador Allendes side til det sidste, da jagerflyene under militærkuppet 11. september 1973 bombede Chiles regeringspalads. Op fra asken steg 17 års regime styret med jernhånd af general Augusto Pinochet, hvis proamerikanske styre likviderede omkring 3.100 dissidenter.
Torsdag var afdøde Allendes datter med det fulde navn María Isabel Allende Bussi socialistpartiets kandidat til præsidentposten for Chiles deputeretkammer, hvad hun vandt med en stemme – 57 mod 56 – mere end den tidligere Pinochet-minister Alberto Cardemil fra højrefløjspartiet Renovación Nacional.
Resultatet giver Chiles berømteste præsidentdatter status som nummer fire i det chilenske magthieraki og den højeste politiske post, Allende-efternavnet har bestridt siden præsident Salvador Allendes socialistiske regering Unidad Nacional 1970-73.

Anden kvinde på posten
Den 58-årige María Isabel er den anden kvinde på posten og har siden 1994 repræsenteret socialistpartiet – Partido Socialista – i deputeretkammeret. Ved indsættelsen mindedes en bevæget María Isabel de sidste timer med sin far og opfordrede til en endegyldig forsoning.
»Tiden, der er gået, forpligter os til at hele sårene, som stadig eksisterer. Derfor er det vigtigt ikke at benægte vores fælles historiske minder, fordi det forhindrer muligheden for at indføre de værdier, der afviser brud på retsstaten og overgreb mod menneskerettighederne,« sagde María Isabel Allende Bussi. Hun drog få dage efter militærkuppet i 1973 i eksil i Mexico, hvor hun fortsatte sin fars kamp via sit arbejde på universitetet og for humanitære organisationer. I 1989 vendte hun hjem til Chile på et tidspunkt, hvor Pinochet-styret havde udskrevet de første frie valg siden Salvador Allendes valgsejr i 1970. María Isabel indtrådte som menigt medlem i det chilenske socialistparti og blev en kort overgang omkring julen 1993 dets leder. Siden 1994 har hun været en af partiets deputerede i parlamentets underhus og har alle år presset på for straf til de ansvarlige for militærkuppet og overgrebene under diktaturet i 1973-90.

Stærk kritik
Hun er leder af menneskerettighedsorganisationen Fundación Salvador Allende og har mødt stærk kritik fra højrefløjen for sin insisteren på bland andet at annullere visse senatores politiske immunitet og hærens uafhængighed af staten. Chiles nuværende socialistiske præsident, Ricardo Lagos, kalder María Isabel Allende Bussi for en demokratisk forkæmper.

FAKTA
Blå bog
*María Isabel Allende Bussi, født 18. januar 1945.
Datter til afdøde ekspræsident Salvador Allende. Skilt og mor til to voksne børn. I Mexico-eksil 1973-89. Fra 1994 socialistisk diputeret i det chilenske parlaments underhus, som hun torsdag blev valgt som præsident for det næste år.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu