Læsetid: 2 min.

Film i tv

1. marts 2003

Processen
*TV2 Zulu fortjener ros for at forlade den tyndsejlede mainstream og tage chancen med et af Orson Welles’ lidenskabelige omdebatterede værker, hans visuelt opulente filmatisering fra 1962 af Franz Kafkas nyklassiker Processen.
Welles’ film følger i det ydre ret nøje romanen. Hovedpersonen er kontormanden Joseph K., der en morgen vågner og konfronteres med en sær anklage – han får ikke at vide præcist for hvad. Han underkastes et forhør, men mener ikke at have gjort noget galt. Med den onde drøms logik involveres Joseph K. stadig dybere i en proces, hvor begreber som skyld og uskyld udviskes og bliver absurde. Han opsluges af et grotesk mareridts-univers gennemtrængt af vold og sadisme og tilsyneladende styret af en massiv domsmyndighed.
Hvor Kafka skaber en pedantisk-bureaukratisk, på sin vis hverdagslig verden beskrevet i en nøgternt præcis stil, gør Orson Welles historien til en blomstrende billed-barok fantasi i virtuos sort-hvid, en visuelt kraftladet vision af forfald i et europæisk ingenmandsland. Welles fortæller om individets magtesløshed, når polistatsmetoder og vilkårligt juristeri forvrider alt hvad der ligner retfærdighed, og han gør det med hele sit opbud af stilistisk virtuositet.
Anthony Perkins spiller Joseph K., og Welles selv fremstiller en højtstående advokat. I mindre roller ses så fine navne som Jeanne Moreau, Romy Schneider, Akim Tamiroff og Madeleine Robinson.
TV2 Zulu, lørdag kl. 13.25-15.30

The Ice Storm
*Den taiwanesisk fødte Ang Lee, uddannet i USA, er en af de få instruktører, der kunstnerisk rammer plet hver gang. Senest med Tiger på spring, drage i skjul, men også forrige gang med The Ice Storm, der kaster et antiromantisk blik på middelstandens forkrøblede familieliv anno 1973.
Familien er et af Ang Lees store temaer: hans film styres dramatisk af institutionens iboende selvmodsigelse – »Man prøver at befri sig fra den og ønsker på samme tid at være del af den,« som Lee sagde i et et interview med Christian Monggaard her i bladet.
Kevin Kline spiller hovedrollen som familiefaderen, som har en halvhjertet utroskabsaffære med Sigourney Weavers sarkastiske provinsbyfrue. Tidens nye frisind kolliderer med traditionel moral, og børnene har deres eget dødsensfarlige spil kørende. Spillet med isnende præcision af bl.a. Christina Ricci og Weaver og instrueret med lige dele finfølelse og skarphed er The Ice Storm et af 1990’ernes bedste familiesignalementer i amerikansk film.
DR 2, søndag kl. 20.40-22.30

Casablanca
*Humphrey Bogart så med skepsis på sin rolle som romantisk elsker i Casablanca – forståeligt, når man det meste af sin karriere har spillet snerrende gangstere. Rollen var oprindeligt tiltænkt Ronald Reagan. Men netop det skæbnemærkede og forslåede ved enspænderen, natklubejer Rick, fik jo det rette uafvendelige perspektiv af Bogarts hårdkogte miner og indre følsomhed, og rollen blev et vendepunkt for den allerede bedagede Hollywoodveteran.
Filmen blev kultdyrket allerede i 60’erne; siden er Gud og hvermand og Umberto Eco kommet til og har gjort det kulørte, slagfærdige krigsmelodrama med Ingrid Bergman, Claude Rains, Sidney Greenstreet og Peter Lorre til en af filmhistoriens populæreste værker overhovedet.
TCM, søndag kl. 22.00-23.45

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her