Læsetid: 3 min.

’Forsvinden kunne ikke undgås’

Sikkerheden omkring den tidligere irakiske hærchef kunne ikke have været højere, når beviserne ikke er flere, siger statsadvokaten
18. marts 2003

Den tidligere irakiske hærchef Nizar al-Khazrajis sporløse forsvinden i går morges kunne ikke være undgået, mener Statsadvokaturen for Internationale Straffesager, som har sigtet ham for overtrædelser af menneskerettighederne.
»Uanset hvilke restriktioner og overvågningsprocedurer man i øvrigt stiller op, så kan en forsvinden ikke undgås, når manden er varetægtsfængslet i surrogat. Kun en egentlig fængsling bag lås og slå giver en fuldstændig overvågning. Og en sådan egentlig fængsling har vi ikke haft grundlag for at begære overfor retten,« sagde kriminalinspektør Frode Olsen på et pressemøde hos Statsadvokaturen i går.
Han blev suppleret af Statsadvokaten for særlige internationale straffesager, Birgitte Vestberg, der henviste til retsplejelovens bestemmelser om proportionalitet i de restriktioner og tiltag retten kan iværksætte for at forhindre en sigtet i at unddrage sig retsforfølgelse.
Hun forklarede, at selv om advokaturen faktisk gerne ville have haft Nizar al-Khazraji fængslet, for på den måde optimalt at forhindre ham i at flygte og dermed unddrage sig retsforfølgelse, havde advokaturen samtidig vurderet, at det ville være umuligt at overbevise retten om at ændre på de restriktioner, hvor under den tidligere hærchef hidtil har levet under tålt ophold i Danmark. Der er foreløbig nemlig ikke nok beviser i sagen til at skærpe restriktionerne.

Gik ud for at ryge
Nizar al-Khazraji forsvandt mandag morgen efter at være gået ud at ryge. Da manden ikke vendte tilbage til bopælen slog familien alarm, og Ringsted politi, der ikke har set manden siden fredag, blev tilkaldt.
Den tidligere hærchefs forsvinden satte straks gang i spekulationerne. Har han selv valgt at forsvinde for at tage til Irak, evt. via de eksil-irakiske miljøer i Sverige eller England, og udnytte krigen til at blive en del af landets nye magthavere? Har USA evt. kidnappet ham for at sætte ham ind eller er det modsat Saddam Husseins håndlangere, der står bag forsvindingsnummeret?

Løve i et bur
Selv har Nizar al-Khazraji tidligere sagt, at han føler sig »som en løve i et bur,« i Danmark, og at han ønsker at medvirke til et internt kup imod Saddam Hussein, og dermed måske forhindre
en krig. Det har i den forbindelse vagt opsigt, at hans forsvinden netop skulle ske mandag, hvor der igen var møde i FN’s sikkerhedsråd, og krigen i Irak synes nært forestående.
»Hvis jeg blev løsladt fra mit danske bur i dette såkaldte demokrati, ville det være et klart signal til generalerne om, at de ikke vil lide skade. Det ville forstærke signalet om, at det er Saddam, der er målet og ikke hele det irakiske folk og hele hæren,« sagde Nizar al-Khazraji i et interview med Information for nylig.
Han mener, at efterforskningen af ham selv og hans rolle i forbindelse med aktionerne mod kurderne i slutningen af 1980’erne sender nogle forkerte signaler til den tilbageværende hærledelse, der tvinger dem til at støtte Saddam Hussein, fordi de er bange for at blive retsforfulgt på lignende måde.

Sporløst forsvundet
Det officielle Danmarks står tilsyneladende uden spor af manden på trods af en både national og international efterlysning på højeste niveau og trods det faktum, at han ikke har nogen lovlig rejselegitimation.
Hos Ringsted politi, som har ansvaret for at hærchefen overholder sin varetægtsfængsling i surrogat, der blandt andet betyder, at han ikke må forlade landet, har man ingen kommentarer og hos Politiets Efterretningstjeneste var det mandag ikke muligt at finde nogen, der må udtale sig i sagen. PET henviser i øvrigt tilbage til Ringsted politi og Statsadvokaturen.
Nizar al-Khazrajis egen familie, der selv alarmerede politiet om hans forsvinden kender tilsyneladende heller intet til hans skæbne. I en telefonsamtale med Information i går afviste hærchefens familiens på det kraftigste, at han kender noget til sin fars skæbne. Tværtimod var det en meget oprevet søn, der besvarede opkaldet.
– Der går rygter om, at din far har forladt landet. Hvad siger du til det?
»Hvem siger, at han har forladt landet? Det er der ingen, der ved. Han kan lige så godt være blevet kidnappet af den irakiske efterretningstjeneste,« siger hærchefens søn ophidset.
– Ved du, hvad der er sket med ham?
»Hvordan kan du spørge om sådan noget? Har du over hovedet ingen respekt for andre menneskers følelser?« råber han.
– Jamen, jeg spørger jo bare om, hvad der er sket.
»Jeg har ikke noget at sige,« siger han og afbryder samtalen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her