Læsetid: 2 min.

Fup eller fakta på Det Kgl. Teater

Det Kongelige Teater afviser at være dyrere end andre. Påstanden om statsstøtte på 800 kroner per teatersæde afvises. ’Man kan jo gøre med tal, hvad man vil,’ siger direktøren
25. marts 2003

Kulturpengene
Der er i den sidste tid blevet lavet beregninger i finansministeriet og på kulturredaktionerne, der får Det Kongelige Teater til at se rigtigt dyrt ud. 800 kroner i statsstøtte pr. bedsteborgerbag, der placeres i plyssæderne på Kongens Nytorv, som der står et sted. Den århusianske professor Jørn Langsted sammenlignede i Politiken Det Kongelige med andre storkøbenhavnske teatre, der klarer sig for omkring 180 statskroner per sæde.
»Tallene er usammenlignelige,« siger Michael Christiansen. »Det Kongelige
Teater dækker jo også over operaen og balletten.«
I Det Kongelige Teaters budget fremgår det med al tydelighed, at operaen og balletten vejer tungt. I 2002 gik der 64 mio. kroner til teatret og 240 mio. til opera og ballet. Dertil kommer de fælles udgifter til marketing, ledelse og bygningerne, og Det Kongelige driver også balletskolerne og operaakademiet.

Teater, opera og ballet
For at lave en reel vurdering af prisniveauet på teaterdriften på Det Kongelige i forhold til andre, må man isolere udgifterne til teatret. Deler man de fælles udgifter med tre – altså for opera, ballet og teater – ser resultatet noget anderledes ud.
»Det bliver noget i stil med 5-600 kroner alt efter hvordan man regner på det. Det er stort set samme niveau som landsdelsscenerne i Århus, Ålborg og Odense, der som de eneste teatre i Danmark har samme kulturelle forpligtigelse som os,« siger Michael Christiansen. »Men sådan er det jo med tal. Alt efter om man er for eller imod Det Kongelige, kan tallene bekræfte tesen.«
Mens regnestykket altså sænker prisen på teatersæderne, stiger den på operaen og balletten. I følge Michael Christiansen er prisen i operaen noget over 1.000, på balletten lidt under.

Flere i teatret
Det Kongelige Teater har fået tilført 140 mio. ekstra i forbindelse med det nye operahus. 100 af dem kommer fra staten og 40 fra Københavns kommune. Så kunne man forvente, at det ville blive dyrere, når man opgør prisen per sæde. Men også det afviser Michael Christiansen:
»Jeg regner ikke med, at tilskudsprocenten vil stige. I alle vores budgetter fastholdes den balance, der er i dag. Det skyldes at vi regner med omkring 140.0000 ekstra gæster om året.«
Det skal med andre ord lokkes flere mennesker i Det Kongelige Teater. Og til det formål er ledelsen fremkommet med en plan, der ganske grundlæggende vil ændre teatrets vision fra 2005, hvor Operahuset åbner på Dokøen. Børneopera, børneteater, pensionistforestillinger, operetter og musicals er nogle af de nye tiltag, der bliver en del af repertoiret. Udspillet er godkendt af bestyrelsen, og ideen er lige til: Danskerne skal i højere grad lokkes i teatret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her