Læsetid: 4 min.

Humor – den sidste mandlige bastion

Der er klart flest mandlige komikere, og vores børn synes, at far er sjovere end mor. Men hvorfor er humoren så mandsdomineret? Er det et kønsrollespøgelse, eller er mænd bare sjovere end kvinder?
20. marts 2003

Humor
Far er sjovere end mor. Det mener langt hovedparten af de børn, Martin Führ talte med, da han lavede en undersøgelse af børns forhold til humor. Ud af de i alt 1.000 adspurgte børn mellem 11 og 14 år, er tendensen klar:
»Til spørgsmål som ’hvem har mest humor’, og ’hvem fortæller de bedste vittigheder’, svarer stort set alle børn ’far’,« siger Martin Führ fra Danmarks Pædagogiske Universitet til Information.

Mangler sjove kvinder
Han mener, at årsagen er, at den mandlige humor er mest synlig:
»Jeg tror fortsat, at det har betydning, at den mandlige humor er mere åbenlys og synlig end den kvindelige, som måske er mere afdæmpet og stille,« siger Martin Fürh.
Når børnene ser humor på tv og i teatre, er det også mest mænd, der optræder, og det kan også være en del af forklaringen. Der er nemlig en voldsom overvægt af mandlige komikere.
»Ja, det er rigtigt. Der er næsten kun mænd. Hvem har nogensinde set en kvindelig klovn?« spørger Simon Jul Jørgensen fra satireprogrammet Banjos Likørstue, da han bliver ringet op af Information. Han mener, at der i den grad mangler danske kvindelige komikere:
»Jeg kan ikke nævne navnet på én eneste sjov kvinde. Jo, Pia Kjærsgaard, men hun er jo ikke rigtig sjov, hun er bare til grin. Så er der måske et par stykker, som er sådan skuespiller-sjove, men det tæller heller ikke... Hold kæft, hvor vi egentlig mangler nogle sjove kvinder herhjemme,« siger Simon Jul Sørensen.

Sidste Bastion
– Men hvorfor er den mandlige humor så dominerende i dag.
Simon Jul Jørgensen mener, at en forklaring kan være, at det slet ikke er alt, man gider høre kvinder lave sjov med:
»Det er ikke sjovt, hvis kvinder snakker om lort og pik... i hvert fald ikke rigtig sjovt... jo, måske lidt... men det er også, fordi jeg synes, at alt med lort er sjovt.«
Lektor Michael Eigtved fra teatervidenskab ved Københavs Universitet har i de seneste år forsket i den danske humorscene. Han giver følgende forklaring på den mandlige dominans.
»Det er ikke kvindeligt at være så udfarende og buldrende, som man er, når man stiller sig op fortæller en vittighed. Det er i virkeligheden meget maskulint at sætte sig selv i fokus på den måde.«
På baggrund af sin undersøgelse af børns humor har Martin Führ følgende gæt på, hvorfor fædrene opfattes som de mest morsomme:
»Jeg tror fortsat, at det som kvinde ikke på samme måde er tilladt at vise, hvor sjov man er.«
Kønsforsker Kenneth Reiniche fra RUC er enig:
»Det er mere legitimt for mænd at være latterlige og bøvede. Man kan sige, at humoren er den sidste mandlige bastion. Men den er under nedskydning. Der er et skift undervejs, og grupper som Emmas Dilemma og Søs & Kirsten laver i dag en form for humor, som man ikke kunne forestille sig, at kvinder ville lave for bare 15 år siden,« siger Kenneth Reiniche.
Michael Eigtved er enig:
»Humorscenen er stadig domineret af mænd, men fordelingen var skævere engang. Vi har trods alt flere kvindelige humorister i dag end før i tiden.«

Kvindesjov
En af de få danske kvindelige humorister er Kirsten Lehfeldt fra Søs & Kirsten, som kan få selv Simon Jul Jørgensen til at kapitulere: »Jo, Søs & Kirsten er faktisk sjove. Dem havde jeg ikke lige tænkt på.«
Kirsten Lehfeldt mener, at der stadig ligger en form for undertrykkelse af kvinderne, når det kommer til humor:
»Der ligger stadig en kønsting, når det gælder humor. Komik kræver, at man tør glemme alt om flinkeskolen og give slip på fordommene. Mange har stadig den der damebladsopfattelse af, hvordan man bør se ud og opføre sig, men som komiker skal man turde være grim og bøvet – man skal turde ikke at være forfængelig. Og jeg tror, at mange piger har svært ved at give slip på det klassiske kvindeideal,« siger Kirsten Lehfeldt.
Simon Jul Sørensen mener, at der er så få kvindelige komikere, fordi vi ikke på samme måde forventer, at kvinder er sjove.
»Det er et dårligt kulturhistorisk levn. Måske er det, fordi kvinder skal føde børn, og så bliver de forskånet for at være sjove. De bløder ud af fissen og skal lave mad. Så behøver de vel for fanden ikke også at være sjove!«
Når kvindelige komikere er sjove – som for eksempel Emmas Dilemma og Søs & Kirsten – så er det oftest gennem en meget kønspolitisk humor. Det mener Michael Eigtved fra Teatervidenskab:

Feministisk humor
»Det bliver ofte et feministisk projekt hos de kvindelige komikere. Det bliver et opgør med kønsrollerne. De kvindelige komikere klæder sig altid ud som mænd, men de mandlige klæder sig ikke nødvendigvis ud som kvinder. De mandlige komikere beskæftiger sig også med emnet, men det er mere åbenlyst hos kvinderne. Hos Emmas Dilemma er det nærmest hele pointen. Hos Jan Gintberg er ’køn’ måske et enkelt emne i løbet af et helt show,« siger Michael Eigtved.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her