Læsetid: 2 min.

Intet grundlag for krigsretssag mod regeringen

Paraplyorganisationen Fredsrådet vil lægge sag an mod Fogh-regeringen hvis danske soldater sendes i krig i Irak uden et fornyet FN-mandat. Juridiske eksperter tvivler på, at sagen nogensinde vil komme for retten
18. marts 2003

Danmarks Fredsråd, en nyoprettet paraplyorganisation, vil anlægge sag mod den danske regering for brud på folkeretten, hvis danske soldater skal deltage i et USA-ledet angreb på Irak uden om FN’s sikkerhedsråd.
»Et angreb på Irak kan kun tillades hvis det er nødvendigt for at opretholde eller genskabe international fred og sikkerhed eller efter artikel 51, der tillader selvforsvar,« hedder det i en udtalelse fra fredsrådets møde.
Derfor vil rådet nu alliere sig med en ekspert i folkeret og i samarbejde forberede et sagsanlæg. De eksperter som Information har talt med stiller sig dog meget tvivlende over for, at et sådant sagsanlæg overhovedet vil komme for retten.
Ole Espersen, der er professor i Folkeret ved Københavns Universitet siger:
»Det er svært at forestille sig, at en dansk domstol skulle vælge at tage stilling til
et sagsanlæg mod regeringen for brud på folkeretten.
Men de skal da prøve, og så må vi jo afvente domstolens svar.«

Intet grundlovsbrud
Lektor i statsret ved Københavns Universitet Henning Koch er endog endnu mindre overbevist.
»Det mest sandsynlige er, at retten vil afvise søgsmålet umiddelbart. Er der et folketingsflertal for dansk deltagelse i et militært angreb på Irak er beslutningen ikke i strid med grundlovens paragraf 19 om, at der ikke må anvendes magt mod en fremmed stat uden Folketingets samtykke, og derfor vil det ikke være et problem i statsretslig forstand,« siger han.
Henning Koch mener, at hvis retten alligevel skulle vælge at lade sagsøgerne fremsætte anklagen, vil den umiddelbart efter frikende regeringen for brud på grundloven. Han stiller sig endvidere skeptisk i forhold til om en domstol vil stille sig i en situation hvor den kan komme til at begrænse parlamentets udenrigspolitiske kompetence eller krigskompetence om man vil.

Folkeret og grundlov
For at få en sag prøvet ved en dansk domstol skal anklageren sandsynliggøre, at regeringen har handlet i strid med dansk lovgivning. Hvis regeringen skal anklages for brud på Folkeretten skal det ske ved den internationale domstol i Haag.
Men her kan sager kun rejser af stater ikke af enkeltpersoner eller organisationer. Folkeretten er et retssystem, der regulerer forholdet mellem stater, og skal Danmark anklages for brud på folkeretten vil det kræve, at en anden stat fremførte sagsanlægget.
Generalsekretær i FN-Forbundet, Michael Bjærum, der er en af initiativtagerne til Danmarks Fredsråd anerkender da også, at anklagen bliver svær at få gennem det juridiske system, og at organisationen ikke har flere retslige muligheder hvis sagen afvises ved de danske domstole.
»Det er bestemt vores ambition at få sagen prøvet ved en dansk domstol, men det er jo ikke vores eneste mål med Fredsrådet. Vi vil prøve at påvirke beslutningen i Folketinget, og appellere til at slå koldt vand i blodet i forhold til dansk deltagelse i et angreb mod Irak,« siger Michael Bjærum.
Fredsrådet har endnu ikke offentliggjort navnet på den folkeretsekspert, der skal
udarbejde anklageskriftet, men ingen af de eksperter Information har kontaktet har indgået aftale med Fredsrådet.

FAKTA
Fredsrådet
*I Fredsrådets styregruppe sidder repræsentanter for Esbjerg Fredsbevægelse, FN-Forbundet, Fredsakademiet, Ulandsorganisationen IBIS, Kvinder for fred, Kvindernes Internationale liga for Fred og Frihed, Mellemfolkeligt Samvirke, Pax Christi Danmark og Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed. saf

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her