Læsetid: 3 min.

’Irak skal afba’athificeres’

Den irakiske eksilopposition har fået USA’s fulde opbakning til at suge giften ud af det irakiske samfund. Det nye Irak bliver en verdslig og ikke-etnisk stat
28. marts 2003

Interview
BOSTON – De sidste par måneder har budt på op- og nedture for den irakiske eksilopposition.
I efteråret sagde amerikanerne ja til at inddrage dem i en overgangsregering. Så forlød det, at Bush-regeringen ville oprette et militært diktatur. Nu synes USA endelig at have besluttet at overlade den civile administration til eksilirakere og irakere, kort efter at våbnene er blevet lagt.
En af nøglepersonerne i forhandlingerne mellem Bush-regeringen og eksilirakerne har været dissidenten Kanan Makiya – hovedforfatter til et dokument udarbejdet i det amerikanske udenrigsministerium regi, som foreslår retningslinierne for overgang til demokrati.
Sammen med andre førende oppositionsskikkelser tilbragte Makiya hele januar og februar i de kurdisk-kontrollerede områder i det nordlige Irak. Her forsøgte de at samle et styrende råd på 65 repræsentanter, der var blevet nedsat af en eksilkonference i London i december.

Udrensning
Efter en del kiv med Bush-regeringen – som modsatte sig en provisorisk eksilregering – lykkedes det i februar at afholde konferencen med deltagelse af en amerikansk regeringsrepræsentant. Fra et symbolsk synspunkt var det en sejr for eksilgrupperne. Men som alle eksilirakere ved, vil deres indflydelse i et nyt Irak i sidste ende blive afgjort af USA og Storbritan-
nien.
Her kan Makiya – der midlertidigt er vendt tilbage til sin bopæl i USA – rapportere gode nyheder.
»Det ser meget bedre ud for os end for en måned siden. Den amerikanske regering har accepteret, at en overgangsregering skal dannes, som hurtigst muligt overtager styringen af landet fra den militære administration. Vi håber at organisere afstemning om en ny forfatning og frie valg i løbet af to-tre år,« siger han i et interview med Information.
Fra den irakiske dissidents synspunkt er den største sejr en amerikansk forsikring om, at Saddam Husseins Ba’ath-parti vil blive udrenset fra de politiske og offentlige institutioner i Irak. Makiya kalder det en af-ba’athificering, svarende til de allieredes afnazificering af Tyskland.
Oprindeligt havde genopbygningskontoret i Pentagon, der ledes af general Jay Garner, foreslået at lade Ba’ath-partiets kadrer videreføre den civile administration. Kun topledelsen i ministerier og offentlige institutioner skulle fjernes.
»Det er nu blevet ændret til, at 150 eksilirakere i Garners administration i Bagdad skal være med til at få ministerier og institutioner til at fungere igen og anbefale hvordan og hvem man renser ud,« fortæller Makiya.
»Amerikanerne er også gået med til at opløse den republikanske garde og alle sikkerhedsorganer. Kun trafikpolitiet vil forblive uberørt.«
»Hærens fremtidige stilling er ikke afgjort. Jeg ved ikke, om officerskorpset skal degraderes. Sikkert er det, at hæren skal lægges om, så den snarest muligt kan overtage forsvaret af Irak fra amerikanerne og briterne,« siger han.

Irak som eksempel
Bush-regeringen og den irakiske opposition er rørende enige om en ting: Desto hurtigere de fremmede styrker bliver trukket ud af Irak, desto bedre. Amerikanerne vil formentlig bevare en base og en mindre styrke i Irak i en rum tid, men i Pentagon har man gjort klart, at man vil forlade Saudi-Arabien, Oman, Qatar og andre baser i Den Persiske Golf, så snart Saddam-regimet er faldet.
Kanan Makiya siger, at han ikke har nogle politiske ambitioner.
»Mit eneste ønske er at være hovedkraften i at skrive en ny forfatning for Irak. Jeg håber, at vi kan danne en verdslig og ikke-etnisk stat, der kan tjene som eksempel til efterfølgelse i hele Mellemøsten – også i Iran og i den jødiske stat Israel. I det nye demokratiske Irak skal irakere ikke identificeres i henhold til den etniske gruppe, de tilhører. En kurder skal have fuld ligeret med en assyrer og en sunni-araber og en shia-muslim.«
Af-ba’athificeringen vil blive en kompleks opgave.
»Partiet har to mio. medlemmer, og dets indflydelse gennemsyrer hele samfundet. Det er ikke kun et spørgsmål om at rense ud i ministerier og sikkerhedsstyrker. Hele samfundet skal renses for en modbydelig forgiftning. Det drejer sig om folkeskoler, læreanstalter, fagforeninger, ungdomsorganisationer osv.,« siger Makiya.
Han skelner mellem to typer partimedlemmer – dem, der aktivt og bevidst har fremmet en fascistisk ideologi og forbrudt sig mod menneskeretshederne og dem, der af opportunistiske grunde har meldt sig ind i partiet for at få et job.
»Det er en vigtig skelnen,« mener han.

*Kanan Makiya
førende irakisk dissident, er forfatter til flere bøger om Saddam Husseins Irak og professor på Brandeis University i Boston.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her