Læsetid: 3 min.

Iraks frygtede sønner

Uday og Qusai Hussein har i årevis været rivaler til posten som Saddam Husseins arvtager. I dag er de jaget vildt ligesom deres far
20. marts 2003

Portræt
To mænd står i disse timer næsten lige så højt på listen over amerikanske mål som Saddam Hussein.
Det er hans to voksne sønner, Uday og Qusai, der begge har været naturlige arvinger til det irakiske præsidentembede.
Indtil 1996 blev den nu 39-årige Uday betragtet som Saddam Husseins oplagte arvtager, men siden da er det hans tre år yngre bror Qusai, som er blevet kørt i stilling.
Årsagerne til kronprinseskiftet har været mange. Men øverst på listen står uden tvivl Uday Husseins oplagte problemer med at styre sit temperament.
Efter at han i 1988 dræbte sin fars livvagt foran øjnene på den egyptiske præsidentfrue og flere andre prominente gæster, har hans popularitet hos Saddam Hussein været klart dalende.
Uday blev ganske vist aldrig retsforfulgt for mordet, der skyldtes utilfredshed med en elskerinde, som vagten havde skafffet Saddam Hussein. Mordet blev afskrevet som hændeligt uheld, men Uday var uhjælpeligt faldet i unåde og måtte henslæbe flere måneder i eksil.
Da han i 1996 blev udsat for et attentatforsøg, der lammede ham fra livet og ned, gjorde det ikke hans muligheder for at efterfølge Saddam Hussein bedre.

Frygtet blandt irakere
Alligevel er Uday Hussein stadig en af de mest frygtede mænd i Irak.
Det skyldes først og fremmest hans post som leder af den berygtede 40.000 mand store paramilitære milits Fedayeen Saddam, Saddams Partisaner, der bl.a. ved hjælp af dødspatruljer har til opgave at kvæle enhver form for folkelig opstand.
Uday Hussein har desuden en nøgleposition som chefredaktør af et dusin aviser, heriblandt Iraks mest indflydelsesrige dagblad Al-Babel og som direktør for flere populære radio og tv-stationer, der med Hollywood-successer og amerikansk popmusik især henvender sig den store del af Iraks befolkning, som er under 30 år.
Sin post som chef for Iraks Olympiske Komite har han bl.a. brugt til at fængsle såvel trænere som sportsfolk, der ikke har levet op til de præstationer, de havde lovet. Afhoppere beretter, at Uday Hussein har flere private fængsler, hvor tortur og henrettelser praktiseres i stor stil.
På det personlige plan er Uday Hussein mest kendt for sit umådeholdne drikkeri og forbrug af kvinder, for et ekstremt temperament og en brutalitet, der ikke lader hans far noget tilbage.
Uday Hussein beskyldes desuden for systematisk hustrumishandling og for at have skudt på flere familiemedlemmer under sine anfald af druk og raseri.
Også den yngste søn, Qusai Hussein betragtes som en af de farligste mænd, man kan krydse klinger med i Saddam Husseins Irak.

Ubegrænset magt
Han har adskillige nøglepositioner, der giver ham næsten ubegrænset magt.
Qusai Hussein er bl.a. leder af den Republikanske Garde, der er Iraks bedste og mest veludrustede militære enhed og ansvarlig for præsidentens personlige sikkerhed.
Han har desuden hovedansvaret for de irakiske efterretningstjenesters virke, heriblandt det frygtede hemmelige politi, der har stået for undertrykkelsen af al politisk modstand i Irak.
I forbindelse med krigen er det Qusai, der har fået tildelt ansvaret for forsvaret af såvel hovedstaden Bagdad og Tikrit, Saddam Husseins hjemegn, hvor de mest indædte kampe ventes at foregå.
På det personlige plan beskrives Qusai Hussein som en langt mere behersket, venlig og rolig type end sin bror. Han har et udpræget talent for organisation og administration og har på det seneste fået tildelt ansvaret for at forbedre Iraks forhold til resten af den arabiske verden.
Tidligere har Qusai haft andre diplomatiske opgaver, såsom forholdet til FN’s tidligere våbeninspektion, UNSCOM.
USA har udnævnt de to brødre som hovedmål i forbindelse med et systemskifte i Bagdad og krævet, at de de to Hussein-sønner forlader Bagdad sammen med faderen.
Gør de ikke det, er det ifølge eksperter sansynligt, at de to sønner ender blandt krigens ofre.
Hvis Saddam Hussein bliver dræbt, forventer de imidlertid ikke, at hans sønner vil kæmpe til døden.
I så tilfælde vil politisk asyl i et af Iraks nabolande, f.eks. Syrien, Tyrkiet eller Saudi-Arabien, være et langt mere sandsynligt alternativ.

Qusai og Uday Hussein
Saddam Husseins to sønner. Qusai, 36, leder af elitestyrken, Den Republikanske Garde, ansvarlig for forsvaret af Bagdad og Tikrit. Uday, 39, leder af den frygtede paramilitære korps Fedayeen Saddam

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu