Læsetid: 2 min.

Klip

21. marts 2003

(2. sektion)

*Thommy Berggren Posthus Teatret har i dag premiere på Stefan Jarls stærkt roste portrætfilm Mureren om den svenske skuespiller Thommy Berggren. Han er især kendt for sine roller i Bo Widerbergs tidlige film fra 1960’erne. Med sit brændende blik og sin ungdommeligt romantiske udtråling var han i 60’erne en uforglemmelig helt i Widerberg-film som Barnevognen, Ravnekvarteret, Elvira Madigan og Joe Hill. Siden sås han sjældent på film, men huskes dog som den depressive hovedperson i Roy Anderssons Giliap fra 1976. Berggren huskes også for sit intense titelrolle i tv-serien fra 1985, Strindberg et liv, skrevet af Per Olov Enquist.
Dvd-udgaven af Mureren blev i efteråret anmeldt her i bladet af Eva Novrup Redvall, der kaldte filmen »en både tankevækkende og meget underholdende skildring af den kreative proces og en af Sveriges mest kompromisløse skuespillere. Undervejs får man også rig lejlighed til at opleve Berggren som en utrolig fortæller. Man hører om magtkampe med Bergman, får indblik i Berggrens barndom og følger prøverne på Harold Pinters Viceværten, som han er ved at instruere på Dramaten. Desuden får man selvfølgelig højdepunkter fra karrieren, der viser mange andre facetter af hans talent end dem, man som dansker bedst kender fra Bo Widerberg-filmene.«

*Steve Martin, den højt begavede komiker og karakterskuespiller, har de senere år brugt tid på at skrive bøger og har ikke spillet den samme stjernerolle som før på lærredet. Men det har ændret sig med komedien Bring Down the House, som nu på anden uge topper de amerikanske hitlister. Her spiller Steve Martin en overkorrekt overklassesagfører, der lærer ikke så lidt om livsglæde af det sorte livsstykke Queen Latifah. Hun fremstiller en fængslet kvinde, som får kontakt med sagføreren over internettet. Og det bliver så en uddannelse i sorte skikke og slangudtryk for den hæmmede advokat.
Filmen har fået blandede anmeldelser, men for Steve Martin er det et markant comeback og den bedst tænkelige støtte under Oscar-uddelingerne, hvor Martin har den ansvarstyngende konferencierrolle. Det er efter planen på søndag, at der skal uddeles Oscars, men Irak-krigen kan forrykke ceremonien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her