Læsetid: 4 min.

Kortere sagt

28. marts 2003


(2. sektion)

Film i tv

v./Morten Piil
*Poul Reichhardt og Astrid Villaume formelig sprudler i denne stadig seværdige ægteskabskomedie fra 1955 om et par, der lader sig skille pro forma for at spare i skat. Her tages altså forskud på det moderne dobbeltarbejdende ægtepars problemer – hun er tandlæge, han reklamefotograf, og sambeskatningen koster dyrt. Men helt ufarligt er det selvfølgelig ikke at lege med ægteskabet og troskaben. Elegant pointering og sjældent veloplagt spil, ikke mindst af Astrid Villaume, udmærker filmen, skrevet af Knud Poulsen og Erik Balling og instrueret af Torben Anton Svendsen. Og så ses Helle Virkner i lidt af en satirisk glansrolle som en dydsiret golddigger af en fotomodel med den faste replik: »Det er en meget vanskelig branche.«

På tro og love. DR1, lørdag kl. 20.00-21.30

*Atom Egoyan, den stilsikre candiske instruktør, er en mester i at skildre hæmmede outsidere fanget i et skæbnespind, de ikke kan bryde. Egoyan fortæller her i samme menneskeligt varme tone som den, han fandt frem til i sin forrige The Sweet Hereafter. Og Egoyans stramt stiliserede billedsprog og blufærdigt-intense personinstruktion præger hver meter af filmen. Bob Hoskins spiller en perfektionistisk kantinechef, ansat på en fabrik i Birmingham. En på overfladen vennesæl mand, der gemmer på grumme hemmeligheder, men det ved den hjælpeløse irske pige, Felicia, han tager sig af, intet om.
Hun eftersøger den fyr, der har gjort hende gravid og derefter er stukket af til England. I stedet ender hun i Hoskins’ villa, hvor han har forskanset sig med en hoben fortidsminder, deriblandt nogle meget afgørende video-optagelser. Både Hoskins og den debuterende Elaine Cassidy er fremragende i hovedrollerne, og Egoyan omskaber gang på gang det meget nordengelske fabriksmiljø til ren billedpoesi.

Felicia’s Journey. Sverige 2, lørdag kl. 21.15-23.10

*Alan Ladd har titelrollen som den gådefulde revolvermand, der kommer rejsende, ingen ved hvorfra, og stifter venskab med en truet farmerfamilie i Wyoming. Almægtige kvægfarmere vil sætte sig op mod de lille familie, og en skræmmende professionel dræber – spillet af Jack Palance i sort – tilkaldes. Men heldigvis har familien eks-gunfighteren Shane ved sin side. Brandon de Wilde er drengen, der forguder Shane i denne westernklassiker fra 1953, Jean Arthur og Van Heflin spiller gårdmandsparret, og instruktør er den meget fine fortæller George Stevens, også kendt for En plads i solen og Giganten.

Shane –den tavse rytter. DR2, søndag kl. 17.26-19.30

*Jane Campion skabte en suveræn GuldPalme-vinder i Cannes med The Piano, der blev en verdenssucces. Og The Piano står stadig som en lille skarpslebet diamant af sanselig filmkunst, en 1800-tals-vision af tre menneskers ny-opdagelse af slumrende følelsesliv og seksualitet. Holly Hunter yder en magnetisk præstation som den stumme pianistinde Ada, der som postordrebrud ender på New Zealands brændingsbrusende kyst, ægteviv for en fantasiløs landbesidder. Men manden har en analfabetisk nabo (Harvey Keitel), der fascineres af både Ada og hendes klaverspil. De to indgår en farlig pagt, der fører lige lukt til sanseberusende forelskelse og mulig tragedie. The
Piano er ikke blot en visuel styrkeprøve, hvor New Zealands eksotiske natur bruges som billedligt udtryk for personernes lidenskaber, men også et intimt-sensuelt kammerspil, hvor et lille hul i Adas sorte strømpe forlenes med en erotisk intensitet, som langt overgår de fleste prustende samlejescener. Men i centrum står hele tiden Holly Hunters sortklædte Ada, med et brændende blik og en spinkel skikkelse, hvorfra der udgår ukuelig livsvilje.

The Piano. DR 2, søndag 20.35-22.40

*Mai Zetterling (1925-94) var succesrig skuespillerinde, men ville være instruktør og begyndte i 1960’erne at udsende en række ambitiøse, litterære og visuelt ekspressive film, først og fremmest det flot opsatte drama Elskende par fra 1966. Den neurotiske svenske forfatterinde Agnes von Krusenstjerna leverede forlægget, slægtsromanen Frøknerne von Pahlen – et syvbindsværk, der vil belyse »kærligheden i alle dens arter og afarter.« I filmen bliver tre unge kvinder gravide samme Sankt Hans-nat – og vi følger så deres meget forskellige skæbner i fortid og nutid. Zetterling er svensk films feminist par excellence, og filmens erotisk ladede og beske ægteskabsskildringer fra 1900-tallets start vender sig heftigt mod mandsvælde og dobbeltmoral. De tre unge kvinder spilles af Harriet Andersson, Gunnel Lindblom og Gio Petré, og desuden medvirker Gunnar Björnstrand, Anita Björk og Eva Dahlbeck. Zetterling lavede siden Amorosa, hvor Stina Ekblad yder en kraftpræstation som denne sammensatte, meget lidende forfatterinde von Krusenstjerna. Elskende par bliver i øvrigt vist i NatFilmFestivalens Harriet Andersson-serie d. 1. og d. 4 april.

Elskende par. Sverige 1, mandag kl. 13.35-15.30

Ny film
*Daredevil Det visuelle fejler ikke noget i filmversionen af tegneserien om den frygtløse Matt Murdock, der er blind advokat om dagen og maskeret hævner om natten. Actionscenerne har fået, hvad den kan trække med både stunts og computereffekter, der gør det umulige muligt. Skuespillerne – Ben Affleck som Daredevil, Jennifer Garner som the love interest, Elektra, Michael Clarke Duncan som superskurken Kingpin og Colin Farrell som lejemorderen Bullseye – leverer udmærkede præstationer på baggrund af nogle lidt endimensionalt tegnede karakterer.
Men plottet er papirstyndt og presser alt for mange essentielle øjeblikke fra tegneserien ind på alt for lidt tid. Det giver ikke mulighed for, at man kan leve sig ind i Murdocks martrede sind, eller nå at blive bygget op til det endelige og for hurtigt overståede opgør med The Kingpin. Filmen minder om en kulørt pegebog, hvor alt skal forklares, og intet får lov at være op til publikum selv at forestille sig. CMC

Daredevil. Instruktion og manuskript: Mark Steven Johnson (Imperial, CinemaxX og Palads i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her