Læsetid: 7 min.

Kortere sagt

21. marts 2003


(2. sektion)

Film i tv

Ved Morten Piil
*Ebbe Langberg, bror til Jesper, var det store filmidol i starten af 60'erne. Fra 1960-64 medvirkede han i ikke mindre end 23 film, oftest som mandlig og mandig hovedkraft. Men efterhånden gled han om bag kameraet og blev instruktør. Hans klart bedste film er denne farve-idylliske filmvaudeville fra 1966. Historien er det mindste af det - tre komtessers hjerteanliggender, der ikke altid behager faderen, som dog spilles med overbærende charme af Poul Bundgaard. De iørefaldende Kollo-melodier garnerer den luftige anretning, som også prydes af Malene Schwartz og Susse Wold og oplives af Daimi, der heldigvis slet ikke lever op til de sødmefulde kvindeidealer.
Tre små piger. DR 1, lørdag kl. 20.00-21.30

nCate Blanchett er en af tidens bedst begavede skuespillere, med både stjerneudstråling og forvandlingsevne. I den fyrige Elizabeth fra 1998 forener hun karakterstyrke, sårbarhed og sensuel lidenskab i portrættet af ‘jomfrudronningen‘ fra 1500-tallets England. Figuren har en moderne filmheltindes sammensatte karakter. Hun rummer både trangen til erotisk forløsning og pligtfølelsen over for ‘mandssamfundets‘ professionelle krav. Elizabeth er det dynamiske, erotiske centrum for en højspændt beretning om grusomhed og bedrag og hofintriger, der med størst sandsynlighed får en dødelig udgang for de intrigerende. Men filmens røde tråd er den læreproces, en ung danse- og erotikglad kvinde, følelsesfuld indtil det passionerede, må gennemgå, før hun for alvor kan bestige tronen som dronningen, der vier Englands sag al sin kraft og lidenskab. Inderen Shekhar Kapurs instruktion driver mange scener ud i tour de force-lignende ekstremer, med et meget uengelsk punch, der nærmer sig det kulørte, for det meste dog uden at overtræde grænsen. Det var også Kapur, der instruerede den kraftfulde Bandit Queen om den nu afdøde indiske kvindeoprører Phoolan Devi.

Elizabeth. Sverige 2, lørdag kl. 21.15-23.15

*Shakespeare er ikke den historiske person, det er lettest fremstille overbevisende, Men frækhed belønnes i dette Oscar-belæssede komedie-drama, der med vældig gejst placerer dramatikeren i sin farverige samtid og udsætter ham for en kærlighedsaffære, som – postuleres det – inspirerede til Romeo og Julie. John Madden, der gav os Mrs Brown om dronning Victoria, slår sig her løs med et sprællevende tidsbillede og en genskabelse af en Shakespeareforestilling anno 1593, der både virker sjov og medrivende. Ralph Fiennes spiller titelrollen, og desuden er der gode roller til Gwyneth Paltrow, Judi Dench, Ben Affleck, Colin Firth, Tom Wilkinson, Geoffrey Ruch og ukrediterert en fremragende Rupert Everett som Christopher Marlowe. Med på manuskriptet er i øvrigt dramatikeren Tom Stoppard, og hans sprælske ordlege og pingpong-replikker er med til at gøre filmen til en overvældende vital oplevelse.

Shakespeare in Love. DR 2, søndag kl. 20.40-23.00

*Russell Crowe har sin karrieres hidtil bedste rolle som Dr. Jeffrey Wigand, videnskabelig ekspert i et stort tobaksfirma. Han fyres, da han nægter at bakke firmaets sundhedsfarlige politik op. Men med sig i bagagen har han en farlig viden: Tobaksselskaberne lyver, når de hævder, at cigaretter ikke er vanedannende. Landets syv store selskaber – De syv små dværge, som han kalder dem – arbejder bevidst på at få brugerne gjort afhængige. Deres branche er nikotinlevering og dermed klart sundhedsskadelig. Filmen baserer sig ret tæt på den skandalesag, der i midten af 90'erne afslørede lederne af den stenrige amerikanske tobaksbranche som løgnere og medførte nye restriktioner. Russell Crowe spiller Wigand som en indadvendt tvivler, der plages af modstridende impulser. Skal han gå på kompromis med sin samvittighed for at sikre sin familie økonomisk? Er forholdet til konen, som ikke magter at leve sig ind i hans problemer, vigtigere end afsløringen af den frygtelige sandhed, han sidder inde med? Hvorfor sætte velfærd og sjælefred på spil ved at stå frem? Lever den, der lever skjult, ikke bedst? Grånet og lettere fedladen, med briller han hele tiden skubber på plads, er han prototypen på den uglamourøse ældre familiefar. I starten indesluttet, tvær og bitter, efterhånden mere åben og varm i takt med den livsopgave, der på én gang frister og skræmmer. Al Pacino spiller den opsætsige tv-producer, der kæmper mod alt og alle for at få sandheden frem, og Christopher Plummer er sporadisk ved at løbe med filmen som den suveræne veteran-interviewer Mike Wallace. - Michael Mann har instrueret det lange, indtrængende drama fra 1999 som en næsten episk historie om moralske valg og den ubodelige ensomhed, der følger med at skulle vælge. En af de senere års betydeligste amerikanske film.

The Insider. TV2, søndag kl. 20.55-23.30

DVD

*Kvinden fra Shanghai Det var med denne krukkede og ekstremt ekspressionistiske noir-film, at Orson Welles i 1948 skrev sin egen dødsdom i det Hollywood, der allerede var ved at blive træt af hans kunstneriske egensindighed. Siden lavede han kun en enkelt Hollywood-film, den mere vellykkede Politiets blinde øje (Touch of Evil ) i samme genre og udsendt 10 år senere.
Kvinden fra Shanghai har Rita Hayworth, Welles’ daværende hustru og en stor sex-bombe i tiden, i hovedrollen som en udspekuleret femme fatale sat over for Welles’ egen naive helt, kaldet Black Irish. Og filmen får en særstilling i Welles’ produktion ved at have et erotisk omdrejningspunkt: Welles falder pladask for den rigt gifte, men beregnende blondine, der omgiver sig med rige, intrigerende og gennemkorrupte ældre mænd. Den erotiske nerve er dog til at overse (det felt var ikke Welles’ styrke). Til gengæld folder filmen sig, efter en svag start, ud som et ofte visuelt storslået, forvredet mareridt om illusion og svig, med et plot så snoet, at kun en Welles i manuskriptproblemer kunne have virkeliggjort det.
Welles’ egen præstation som en poetisk fortabt sjæl grænser til det latterlige (den irske dialekt!), og alle i filmen overspiller vildt. Men Rita Hayworth dyrkes behørigt; der er mange blændende enkelt-påfund; og så rummer filmen en af Welles’ klassiske bravura-sekvenser – den i spejlkabinettet til slut, der dog skulle have været uden den underlægningsmusik, Welles selv var så utilfreds med. For selvfølgelig fik han ikke lov af Columbia-producenten Harry Cohn til at færdiggøre filmen: En hel time blev klippet ud, så det er ikke underligt, at slutresultatet ser forrevet ud. - Welles ven og fortrolige gennem mange år, Peter Bogdanvich, er med god grund centrumfiguren i det sobert oplysende ekstra-materiale.Pim.

The Lady From Shanghai. Instruktion og manuskript: Orson Welles. Region 2. Nordisk Film

*Fisken de kaldte Wanda
John Cleese har skrevet og Ealing-veteranen Charles Crichton instrueret denne vittige og underholdende komedie om amerikanske forbrydere i London. Cleese spiller en rigtig stivbenet, britisk advokat, som forelsker sig i en smuk amerikanerinde, Wanda (Jamie Lee Curtis). Sammen med den psykotiske, selvglade, dumme og pseudofilosofiske Otto (Kevin Kline) – han tror, at London Underground er en politisk bevægelse – prøver at snyde en britisk gangster og hans højre hånd, storstammeren Ken (Michael Palin), for udbyttet fra et juvelerkup. Og det går naturligvis ikke stille for sig.
Manuskript og instruktion er veloplagt, og skuespillerne stråler i deres roller. Ingen dog så meget som Kline, der vandt en Oscar for sin rolle som Otto, som ikke kan tåle at blive kaldt dum og ingen respekt har for englænderne.
Den dobbelte dvd-udgave af filmen er spækket med materiale, som giver et par gode timers ekstra underholdning foran skærmen. I en timelang making of-dokumentar fortæller Cleese om sit arbejde med manuskriptet, den 77-årige Crichton og skuespillerne, mens Palin afslører nogle af skuespilfagets mere interessante tricks.
Endnu et par dokumentarer, et lydspor med Cleeses kommentarer og hele 26 fraklippede scener har fundet vej til dvd’en. Hver scene har en kort intro af Cleese, der forklarer, hvorfor de er taget ud, og det giver et meget fint indblik i, hvordan forskellige scener og klip kan være med til at påvirke tempo, timing og dermed komikken i en film. Alt i alt en anbefalelsesværdig udgivelse. CMC

Fisken de kaldte Wanda. Instruktion: Charles Crichton. Manuskript: John Cleese. Region 2. SF Film. Kan købes hos enhver anstændig dvd-forhandler

*Minority Report
I Steven Spielbergs scifi-thriller spiller Tom Cruise John Anderton, lederen af Washinton-politiets førdrabsafdeling, som i år 2054 takket være tre orakler kan forudse mord og dermed forhindre dem. Resultatet er et skudsikkert overvågningssamfund uden plads til fejl, de såkaldte minority reports, men da Anderton selv bliver grebet på fersk gerning i et fremtidigt mord og tager flugten, bliver systemets ufejlbarlighed sat på en hård prøve.
Visuelt og tematisk er Minority Report, som er baseret på en roman af Philip K. Dick, en spændende film og en af Spielbergs bedre i flere år. Historien fænger, og Cruise er god som den ærlige mand med den smertefulde fortid, mens Max von Sydow er sit sædvanlige vægtige jeg i rollen som Andertons mentor og førdrabets opfinder. Filmen skæmmes dog af en utroværdig slutning.
Minority Report udkommer på en dobbelt dvd, hvor filmens indhold og solide special effects gennemgås og forklares i detaljer. Indimellem lugter det af
reklamemateriale, hvilket det jo også er, men det er ikke uinteressant. CMC

Minority Report. Instruktion: Steven Spielberg. Manuskript: Scott Franks. Region 2. SF Film. Kan fås i enhver nogenlunde dvd-biks

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her