Læsetid: 5 min.

Kortere sagt

7. marts 2003

(2. sektion)

Film i tv
*Anja Breien var i 1970’erne en af de bedste skandinaviske instruktører og fik i 1975 en gedigen succes med Hustruer, der er et kvindeligt norsk sidestykke til John Cassavetes’ Ægtemænd. Vi følger tre unge kvinder, der over flere dage går på sold efter at have deltaget i en klassegenforeningsfest. En planløs tur gennem gader, parker, restauranter udmundende i et dødfødt flugtforsøg til København. Men også i en gryende bevidsthed om, at solidariteten må opdyrkes bevidst. Altså en feministisk film, men ikke parole-præget, tværtimod præget af nuanceret spil og snurrig humor. Den nu 62-årige Breien har fulgt filmen op med to fortsættelser i 1985 og 1996 med den samme trio af skuespillerinder.
Hustruer. DR 2, lørdag kl. 20.05-21.25

*Kathleen Turner spiller i denne humoristiske eventyrfilm forfatterinden Joan Wilder, der har speciale i romantiske knaldromaner. Selv er hun en stille ensom eksistens, indtil hun kastes ud i et omtumlede eventyr i Colombias jungle. Fiktion bliver til virkelighed, da Michael Douglas’ vovehals viser sig som prinsen på den hvide hest. Dog en prins med et godt øje til den skat, som kun Joan ved hvor ligger. Filmen er fra 1984, da Douglas og Turner endnu var unge og dejlige, men instruktøren, Robert Zemeckis, er ingen romantiker og gør lidt grin med det kulørte eventyr, ikke mindst når han lader Danny DeVitos koleriske tyksak udfolde sig på slap line. Heldigvis giver Kathleen Turner de grove løjer en umiddelbar menneskelighed i sine meget jordbundne reaktioner på uhyrlighederne, og filmen er fortalt med gejst og charme. For manuskriptet står Diane Thomas.
Romacing the Stone/Nu går den vilde skattejagt. TV2, lørdag kl. 21.10-23.00

*Francis Ford Coppola præsterer i The Cotton Club fra 1984 en vidunderlig fiktiv genskabelse af den legendariske jazz-klub fra mellemkrigstiden, hvor Duke Ellington spillede, og gangstere af mange afarter huserede. I Cotton Club underholdt de sorte, mens de hvide brød spirituslovgivningen og nød musikken. Coppola serverer et overflødighedshorn af pragtfuld musik, forrygende dans og elegant grusomme gangsteropgør, de sidstnævnte baseret på autentiske historier fra miljøet. Richard Geres pomadiserede gangsterhåndlanger har et virkelighedsforbillede: Hollywoodstjernen George Raft. Desuden har Lena Hornes livsløb leveret inspiration. Det indlagte kærlighedsdrama med Diane Lane som heltinden virker nærmest som et påskud for at præsentere miljøet, deriblandt Gregory Hines herlige stepdanser, der på et tidspunkt bliver forment adgang til klubben på grund af sin hudfarve.
The Cotton Club. TV2, lørdag kl. 23.00-01.10

*Bodil Ipsen ydede sin største filmindsats som instruktør, men hun var også en herlig folkelig filmskuespillerinde med et djærvt, ligefremt udtryk. Man så det i Bolettes Brudefærd, og hun gentager kunststykket i en anden af dansk films vellykkede folkekomedier Sørensen og Rasmussen fra 1940. Hun er den jævne Grevinde Danner, der besøger en jysk herrgård med sin elskede Fritz – det vil sige Kong Frederik VII. Det vækker så stort postyr blandt den snobbede landadel, at husjomfruen Sørensen sættes til at agere værtinde. Og da hun spilles af Marguerite Viby, bliver det på alle fronter til en sjov og velturneret forvekslingskomedie om høj og lav og om ægte og falsk aristokrati.
Sørensen og Rasmussen. DK4, søndag kl. 20.30-22.10

*Michael Winterbottom, portrætteret her i bladet for en uge siden, er klart en af engelsk films største yngre talenter, og hans Welcome to Sarajevo, optaget i den sønderbombede by i 1996, giver et nærgående, nervesitrende billede af en by, der trods bomberegn og snigskytter opretholder modet og den sorte humor. Det er en film om nødvendigheden af menneskelig-moralsk stillingtagen: Vi føres ind bag den tragedie, der ellers kun ses som flygtige indslag i nyhedsudsendelser. Og det er netop tv-journalisternes synsvinkel, der anlægges, når de som gribbe går på jagt efter rædsler, men – trods professionalismen – alligevel ikke kan ryste tragedien af sig. De bliver grebet af Sarajevos bandsatte dødsforagt, og hovedpersonen Henderson følger en gruppe forældreløse børn på en farefuld busrejse mod sikkerheden i Italien. En lidt spinkel historie, baseret på tv-journalisten Michael Nicholsons bog Natasha’s Story. Men med en udstrakt brug af optagelser fra bosnisk tv og ITN præsterer Winterbottom en mesterligt detaljeret genskabelse af en by under belejring og beskydning, mishandlet og udbombet. Og navne som Woody Harrelson, Marisa Tomei, Kerry Fox og Emily Lloyd går fint i spænd med de bosniske skuespillere.
Welcome to Sarajevo. DR 2, søndag kl. 20.40-22.20

web.hvad.hvor
*www.ptanderson.com Mange fansider for instruktører og skuespillere er et overentusiastisk sladderorgie, som ikke kan bruges til meget, hvis man ikke er lige så monoman som den dedikerede webmaster. Websitet www.ptanderson.com er en interessant undtagelse med masser af informationer og ressourcer for folk, der ikke bare vil hylde manden bag spillefilmene Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia og Punch-Drunk Love, men rent faktisk også vil blive klogere på ham og hans film.
Sitet hedder også Cigarettes & Coffee efter en af Andersons kortfilm, og i det afslappede univers kan man blandt andet se alternative takes og slettede scener fra PT-mandens spillefilm eller nogle af hans musikvideoer for kæresten Fiona Apples sange og Aimee Manns Magnolia-hit Save Me.
Desuden er der et omfattende arkiv med artikler og interviews, hvor man kan læse om alt, fra hvilke 10 film der var inspiration til Boogie Nights til den artikel i Time Magazine om ’The Pudding Guy’, som blev en vigtig del af historien i Punch-Drunk Love. På www.punchdrunklove.com kan man i øvrigt downloade nogle syrede desktop-billeder fra filmen eller gå på opdagelse i det besynderlige Fresh-buttered-toast-galleri. novrup

*Steven Spielberg I anledning af premieren på Steven Spielbergs nye film, Catch Me If You Can, synes det at være en god idé at kigge lidt nærmere på, hvad der findes af internetsider
helliget den store instruktør. Desværre er det slet ikke så nemt at finde stadig aktive sites, hvilket kun understreger den hastighed, hvormed nettet udvikler sig.
www.scruffles.net/spielberg byder f.eks. på masser af artikler om og interviews med Spielberg hentet fra primært amerikanske magasiner og aviser. Det er en guldgrube for enhver fan af instruktøren, men desværre synes siden at være gået i stå, da Spielberg for fire år siden annoncerede, at han skulle i gang med at lave A.I. - kunstig intelligens.
www.mrboy.com/spielberg er trods alt nået til sidste års Minority Report, til gengæld har siden ikke så meget andet end omtaler af de enkelte film og en udmærket biografisk tekst om Spielberg at byde på.
www.spielberg-dream-works.com er dedikeret til Spielberg og Dreamworks, det filmselskab, han midt i 90’erne stiftede sammen med David Geffen og Jeffrey Katzenberg og siden har haft stor succes med - også som producent af andres film og tv-serier. Denne side er temmelig rodet indrette og præget af den ukritiske fans overfladiskhed, men er dog opdateret for et par dage siden, hvorfor den trods alt er mere anvendelig end de førnævnte, vil man gerne følge med i Spielbergs arbejde.
Bedst af dem alle er dog www.spielbergfilms.com, der bliver opdateret tilpas ofte til, at man gider vende tilbage og få noget nyt at vide. Samtidig er siden så omfattende, at man sagtens kan bruge et par timer på at klikke sig rundt mellem de mange underafsnit. I nyhedssektionen samler man f.eks. alle de oplysninger, ingen for små, som har at gøre med Spielberg og hans film, og som er støvet op over snart sagt hele verden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu