Læsetid: 2 min.

Krigen har masker på

Hvad indtryk gør en frontreportage gennemført med gasmaske?
21. marts 2003

MEDIEKRIGEN
Omsorg eller psykologisk krigsførelse? Spørgsmålet meldte sig på krigens første dag blandt pressefolk i Kuwait, nær grænsen til Irak.
I det amerikansk-britiske pressecenter, indrettet i et luksushotel syd for Kuwait City, uddelte de militære presseofficerer torsdag formiddag beskyttelsesdragter mod kemiske og biologiske angreb til de tilstedeværende internationale journalister, fortæller Reuters.
»Vi har troværdige efterretningsoplysinger om, at et angreb er nært forestående,« sagde en af officererne.
Nærmere krigszonen gik man endnu videre.
»Trods protester fra korrespondenten har de amerikanske soldater beordret al-Jazeeras korrespondent, der opholder sig sammen med de amerikanske tropper ved Kuwait-Irak grænsen, til at bære gasmaske, når han sender reportager – ifølge de amerikanske soldater for at beskytte ham mod eventuel irakisk brug af kemiske våben,« fortalte speakeren i den arabiske tv-station al-Jazeera torsdag morgen. Al-Jazeera valgte at sende billeder – godkendt af det amerikanske militær – ledsaget af korrespondentens stemme, men uden at vise ham med gasmasken på.
Den egyptiske tv-station Nile News’ reporter optrådte derimod med gasmaske – ganske ligesom DR’s mand i Kuwait.
Man kan forestille sig effekten på både journalister og seere. Et kemisk-biologisk angreb kom ikke den formiddag.

Selvgjort er velgjort
Hvad gør man som patriotisk amerikansk mediekoncern med sympati for præsidentens irakiske felttog, hvis der ikke kan skaffes reportager om folkelige støtteaktioner for præsidenten og hæren? Man arrangerer dem selv.
Avisen Chicago Tribune skrev onsdag, at selskabet Clear Channel Worldwide, der ejer 1.200 radiostationer spredt over hele USA, har arrangeret en række støttedemonstrationer for George Bush gennem de seneste uger. Den største fandt sted i Atlanta og samlede 20.000 mennesker.
Den populære radiovært Glenn Beck, der optræder på over 100 stationer, har været drivende kraft bag disse ’Demonstrationer for Amerika’.
Det er ikke demonstrationer for krig, men »udtryk for støtten til vore tropper,« siger Glenn Beck.
»Det strider ikke mod reglerne, men det er en temmelig grænseoverskridende fremstilling af nyheder,« siger mediejuristen Glen Robinson, University of Virginia.
På dansk tv har Forsvarsakademiet en kompetent militærperson til løbende at kommentere på DR1 og en anden på TV2.
Torsdag eftermiddag viste DR1 de første billeder af sårede i Bagdad og videregav forlydender om, at ti irakere er blevet dræbt.
»Det kan ikke undgås, at civilbefolkningen bliver påvirket under bombardementer,« lød den militære kommentar.
»PÅVIRKET!« skriver læser Janne Larsen i en e-mail til redaktionen.
»Der er mange ofre i en krig!«

*Under krigen vil Information holde øje med den internationale og nationale nyhedsstrøm og løbende skildre forsøg på at styre den offentlige mening fra både mediers og krigsførende nationers side

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her