Læsetid: 2 min.

Let at sælge nano

Bionanoteknologi smager af nytænk-ning og god forsknings-PR
3. marts 2003

Bionano
»Bionano er blevet ’månedens smag’ inden for forskningsverdenen,« siger professor Anthony Watts, der til daglig er leder af Biomembrane Structure Unit ved Oxford University og for nylig deltog i mødet ved interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO) i Århus (se artikel til venstre).
»Bionano er let at sælge politisk, og det betyder, at vi nu får bevillinger til forskningsprojekter, som førhen ville være faldet uden for de mere etablerede discipliner.«
Bionano er nanoteknologi, anvendt på biologiens område. Forskere bruger ordet til at betegne biologisk forskning på nanoniveau med et teknologisk twist. Ligesom al anden nanoteknologi er der en hel del hype forbundet med bionano. Spørgsmålet er, om der er noget nyt under solen.

Røde øjne
»Bionanoteknologi handler om at lære af naturen og omsætte det til teknologi. Vi indsamler i virkeligheden blot evolutionens viden, som gennem milliarder af år har udstyret naturen med fantastiske teknikker på nanoniveau,« fortsætter Anthony Watts, der selv forsker i biomembraner, typisk cellemembraner.
Watts’ forskergruppe studerer rhodopsin, der er et membranprotein bagest i øjet. Rhodopsin omdanner lys til nerveimpulser, som går videre op til hjernen.
Ud over at give røde ’blitzøjne’ er rhodopsin også en effektiv forstærker, der langt overgår alle de forstærkere, som mennesker hidtil har produceret. Hvert enkelt rhodopsin, der bliver aktiveret af en lysstråle, udløser på et splitsekund en million andre aktiviteter i øjet og i nervebanerne.
Den effektivitet har gjort rhodopsin til et meget eftertragtet studieobjekt for forsvarsindustrien, der vil lave et lignende protein til brug i kraftige sensorer.
»Inden for strukturel biologi har man studeret membranproteiner såsom rhodopsin gennem mange år, men vores forskning sigter mod at designe molekylerne, så de får helt nye egenskaber,« siger Anthony Watts.
Mennesket har altid benyttet sig af naturens nanoteknologi – tænk bare på vinfremstilling, som udnytter gærcellers fantastiske evne til at omsætte sukker til alkohol.
Også inden for molekylærbiologien og andre biologiske forskningsgrene har forskere længe haft øjnene åbne for naturens nanoniveau. Er bionanoteknologi blot ny vin på gamle flasker? Og hvorfor så de store forskningsbudgetter?
»Bionanoteknologi handler om at skabe nye værdier og mere velfærd i samfundet. Brobygning tilvejebringer ikke megen velfærd, men det gør nye materialer og nye medikamenter.
Vi forventer, at 50 procent af fremtidens medicin vil være baseret på membranproteiner, så budskabet er ikke svært at sælge til politikere,« siger Watts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her