Læsetid: 1 min.

Et lille håb om fred

Udpegelsen af en palæstinensisk ministerpræsident pustes op til et håb om fred
10. marts 2003

GAZA BY – Efter de seneste ugers voldsomme eskalering af den israelsk-palæstinensiske konflikt håber mange palæstinensere, at udpegelsen af en palæstinensisk ministerpræsident kan sætte en stopper for de næsten daglige invasioner og operationer i Gazastriben.
I weekenden trådte medlemmer af PLO’s centrale komite sammen i Ramallah for at forberede de første officielle skidt i retning af oprettelsen af posten og udnævnelsen af en ministerpræsident.
»Det er godt, at vi får en ministerpræsident, for så har Sharon ikke længere en undskyldning for at invadere Gazastriben,« siger den 18-årige journaliststuderende Ahmed med henvisning til, at det blandt andet er et israelsk krav, at der gennemføres reformer af det Palæstinensiske Selvstyre, før der kan blive tale om at vende tilbage til forhandlingsbordet.
En ældre taxichauffør har samme forhåbninger til en fremtidig ministerpræsident.
»Jeg støtter, at vi får en ministerpræsident, så vi kan vende tilbage til forhandlingsbordet, få fred og gøre en ende på krigen. Vi har ikke brug for flere drab og forbrydelser,« siger han.
I disse dage diskuteres ministerpræsidentens beføjelser i Ramallah. Nummer to i PLO efter Yasser Arafat, Mahmoud Abbas (Abu Mazen), blev lørdag officielt nomineret til jobbet af PLO’s centralkomite, men også han frygter, at han blot vil blive en kransekagefigur, der skal lukke munden på kritikerne i Israel og Vesten.
»Jeg vil kunne svare negativt eller positivt på præsident Arafats forslag, når det er blevet klartlagt, hvilke beføjelser ministerpræsidenten vil få. Det vigtige er beføjelserne, ikke posten,« sagde han ifølge det israelske dagblad Ha’aretz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her