Læsetid: 2 min.

Lokalt

3. marts 2003


Enighed mod uundgåelig krig
*Weekendens arabiske topmøde i Sharm el Sheikh ved Sinaiørkenens rødehavskyst sluttede med en enig afstandtagen til militær indgriben over for Irak. Syrien og Libyen ønskede tilmed at forhindre nogen i at stille »assistance og faciliteter« til amerikanernes rådighed, hvilket førte til uenighed med Saudiarabien.
I den kommende tid vil en delegation fra Den arabiske Liga besøge statslederne for de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd for at forhindre krigen, som ligaen ifølge sin topmødeudtalelse erkender er uundgåelig.faf

Polens regering er splittet
*Polens centrum-venstre koalition blev splittet i weekenden, da det lille Bondeparti trådte ud i protest mod en vigtig lovpakke, som har betydning for forberedelserne til landets indtræden i EU. Efter fejlslagne forhandlinger lørdag krævede premierminister Leszek Miller fra det socialdemokratiske parti (SLD – det reformerede kommunistparti), at to af Bondepartiets ministre indgav deres afskedsbegæringer.
»Ved at udelukke deres støtte til regeringens program har Bondepartiet (PSL) udelukket sig selv fra at forblive i regeringskoalitionen. Man kan ikke være i regering og opposition på én og samme tid, sagde han.
Striden blev udløst fredag, da Bondepartiet i parlamentet stemte imod en særlig lov om vejskat, der skal forbedre landets vejnet og bringe det op på EU-standard.

USA aflytter Sikkerhedsrådet
*Hemmelige dokumenter afslører, hvordan USA planlægger at aflytte telefoner og læse e-mails fra nogle af Sikkerhedsrådets medlemmer, skriver Guardian. Det sker som et led i kampen for at vinde stemmer til et militært angreb på Irak. Detaljer om den aggressive overvågnings-operation, der involverer aflytning af privat- og arbejdstelefoner og læsning af e-mails fra nogle af de FN-delegerede i New York er blevet afsløret i et dokument, som the Observer har fået fat i. Dokumentet er et memo skrevet af en topembedsmand i USA’s nationale sikkerhedstjeneste, NSA. De lande, der især skal overvåges, er ifølge memo’et de delgerede fra Angola, Cameroon, Chile, Mexico, Guinea og Pakistan i FN-hovedkvarteret i New York.

Green Card er en succes
*Den såkaldte Green Card-ordning, hvor danske virksomheder kan hente specialiseret udenlandsk arbejdskraft til Danmark, er blevet en succes. Siden ordningens start den 1. juli sidste år, er 183 udlændinge kommet til Danmark for at arbejde på jobkortordningen, og det er især læger, it-specialister og ingeniører, der er brug for.
»Ordningen er blevet en kæmpe succes, fordi danske virksomheder kan rekruttere de specialister, de mangler. Samtidig er ordningen med til at afhjælpe lægemanglen på de danske sygehuse,« siger konsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Benjamin Holst til Ritzau.
På trods af den stigende ledighed blandt danske it-medarbejdere, er det især it-specialister, der efterspørges.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her