Læsetid: 3 min.

Lokalt/globalt

12. marts 2003


LOKALT
DF vil binde regeringen til 2007
*Dansk Folkeparti går i skatteforhandlingerne efter at binde regeringen op på en fredning af efterlønsordningen og de sociale ydelser helt frem til 2007. Det oplyser Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, til Ritzau.
»Regeringen lægger selv op til en aftale om selve skatten frem til 2007. Så det er meget naturligt, at vores krav også kommer til at gælde så længe,« siger Kristian Thulesen Dahl forud for forhandlingerne, der begynder i dag i Finansministeriet.
Kravet indebærer, at Dansk Folkeparti skal have afgørende indflydelse på velfærdspolitikken også efter næste folketingsvalg – altså forudsat at VK fortsætter i regering.
Dansk Folkeparti ser for øjeblikket ud til at være regeringens eneste mulighed for at få folketingsflertal for skattenedsættelsen på arbejdsindkomster.
ritzau

Etniske minoriteter politisk integreret
*De etniske minoriteter er næsten lige så godt repræsenteret i landets kommunalbestyrelser som danskere i almindelighed, og de kan endda siges at være overrepræsenterede i mange af de store bysamfund, hvor de udgør en forholdsvis stor del af indbyggerne. Det fremgår af en ny bog fra Magtudredningen, skrevet af professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Lise Togeby.
I bogen Fra fremmedarbejdere til etniske minoriteter hedder det, at mens integrationen på arbejdsmarkedet stadig skaber problemer, er integrationen af de etniske minoriteter i det politiske liv i fuld gang. Men Lise Togeby peger også på punkter, hvor integrationen i det politiske liv er gået skævt.
Hun fastslår således, at indvandrerorganisationerne kun har haft minimal indflydelse på lovgivningen. Det skyldes efter hendes opfattelse, at samarbejdet mellem de landsdækkende indvandrerorganisationer og myndigheder aldrig er kommet til at fungere tilfredsstillende.
ritzau

God dialog om Thuleradar
*Landsstyreformand Hans Enoksen og udenrigsminister Per Stig Møller (K) er enige om, at Grønland og Danmark fortsætter det tætte samarbejde om at finde en fælles holdning til Thuleradaren, der bliver et væsentligt element i USA’s fremtidige missilskjold. Det sagde Per Stig Møller i går over mobiltelefonen fra Kangerlussuaq.
Centralt i de dansk-grønlandske forhandlinger står forsvarsaftalen fra 1951, som giver amerikanerne vide militære beføjelser overalt i Grønland. De grønlandske toppolitikere har hidtil stået stejlt på kravet om en genforhandling af forsvarsaftalen, et krav hverken USA eller regeringen vil imødekomme. Per Stig Møller har i stedet foreslået at ændre den eksisterende aftale, så Grønland ikke fremstår som en trædesten og et brohoved for amerikanske militære interesser.
Landstinget har erklæret sig åben over for en tillægsaftale.
ritzau

GLOBALT
Erdogan tyrkisk ministerpræsident
*Tyrkiets præsident, Ahmet Necdet Sezer, bad tirsdag lederen af Tyrkiets regeringsparti, Tayyip Erdogan, om at danne en ny regering.
Det skete, efter at Tyrkiets tidligere ministerpræsident Abdullah Gul trådte tilbage fra sin post tidligere på dagen.
»Præsidenten har bedt mig om at danne den næste regering,« sagde Erdogan efter mødet med præsidenten.
Tidligere tirsdag blev Erdogan taget i ed som medlem af Tyrkiets parlament. Det blev muligt, efter at Erdogan i weekenden havde vundet et suppleringsvalg, der sikrede ham en plads i parlamentet.
ritzau

Erstatning for Lockerbie
*Libyen er parat til at betale en erstatning på op mod 10 millioner dollar (cirka 70 millioner kroner) til ofrene for bombesprængningen af passagerflyet over Lockerbie i Skotland i 1988.
Det sagde en kilde i går.
Ifølge kilden ventedes en aftale offentliggjort meget snart, hvorefter Libyen betaler kompensation, men til gengæld opnår, at alle sanktioner mod landet ophæves.
Aftalen er angivelig indgået mellem Libyen, Storbritannien og USA. Flyet var fra det amerikanske luftfartsselskab Pan Am.
ritzau

EU klar til Makedonien
*EU meddelte tirsdag, at det planlægger at overtage NATO’s fredsbevarende operation i Makedonien inden udgangen af marts, hvilket vil være en symbolsk debut for EU’s fremtidige militære operationer.
Operationen, der vil involvere 320 mand i den lille tidligere jugoslaviske republik, præsenteres som et positivt resultat i udviklingen af EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik på et tidspunkt, hvor EU er dybt splittet i spørgsmålet om krig eller fred i Irak.
NATO’s generalsekretær, George Robertson, sagde, at de langvarige, men også afgørende forhandlinger mellem NATO og EU om operationen stort set er tilendebragt.ritzau

Stealth-fly til Sydkorea
*USA sender seks F-117A Stealth krigsfly til Sydkorea senere på måneden for at deltage i en øvelse med det sydkoreanske forsvar på den ustabile koreanske halvø, oplyste Pentagon tirsdag. Stealth-flyene er stoltheden i det amerikanske forsvar. De kan ikke opdages ved radarovervågning.
Militære embedsmænd sagde, at den midlertidige udstationering af flyene på Kunsan-flybasen i Sydkorea er ren rutine og skal ses i forbindelse med krisen om Nordkoreas formodede ønsker om at blive en atommagt. Tidligere har USA sendt 24 B-1- og B-52-bombefly til øen Guam, hvilket tolkes som en klar advarsel til Nordkorea.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her