Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

5. marts 2003


LOKALT
Danmark beholder vand-værdier
*Danmark kan fortsat opretholde det høje beskyttelsesniveau for drikkevand, selv om EU-landene i går vedtog en ny vejledning, der hæver de tilladte grænseværdier for pesticidrester. Det oplyser miljøminister Hans Christian Schmidt (V) til Ritzau efter et rådsmøde mellem EU’s miljøministre.
»Det var klar og tydelig tale fra kommissærens side. Vi kan fortsætte uændret med vores høje beskyttelsesniveau uanset de nye vejledende grænseværdier,« siger Hans Christian Schmidt. ritzau

Bendtsen under pres i Dankort-strid
*Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) må hurtigt tage stilling til, om det er i strid med loven, at bankerne vil flytte en udgift på mellem 50 og 100 millioner kroner for driften af Dankortsystemet over på detailhandlen. Det strider med loven om betalingskort, mener Socialdemokraterne, og partiets erhvervsordfører Jan Trøjborg opfordrer erhvervsministeren til hurtigt at tage stilling til, om pengeinstitutternes nye praksis er lovlig. ritzau

Dansk delegation til Cuba-base
*Danmark sender en delegation til Washington og den amerikanske Guantanamo-base på Cuba for at få en afklaring på, hvad der skal ske med den danske fange på basen. Det sker samtidig med, at USA’s ambassadør for krigsforbrydelsesspørgsmål, Pierre-Richard Prosper, på mandag kommer til Danmark for at drøfte fangens fremtid. »Det rykker naturligvis både, at han kommer til Danmark, og at vi tager til USA. Men jeg indrømmer da, at det endnu ikke har rykket for nogen af de andre fanger på basen. Men vi kan ikke gøre andet end at fastholde presset for at få en klarhed over situationen – og for at få en afslutning på sagen,« sagde udenrigsminister Per Stig Møller (K) i går. ritzau

Skattelettelser til virksomhedsejere
*Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker at gøre det muligt for virksomhedsejere at overføre en større del af firmaets overskud til deres ægtefæller, så de på den måde slipper for at betale så meget i skat. Dansk Folkeparti har således foreslået at hæve grænsen for, hvor meget der kan overføres til en medarbejdende ægtefælle fra de nuværende 182.300 kroner til 295.300 kroner, hvor topskatten træder i kraft. Et forslag som årligt vil koste statskassen 50 millioner kroner i manglende skatteindtægter. ritzau

Genroe klar til godkendelse
*Den gensplejsede danske roe fra Danisco, Monsanto og DLF-Trifolium nu igen dukket op på EU’s officielle liste over planter der står i kø for at blive godkendt når EU’s genstop holder op. Firmaerne presser hårdt på, for at få en hurtig godkendelse.
»Men det ville være ulykkeligt, hvis de danske myndigheder giver efter for presset, da EU’s regler ommærkning, sameksistens og miljøansvar slet ikke er på plads endnu,« siger civilingeniør Bo Normander fra miljøbevægelsen NOAH. es

GLOBALT
60.000 soldater til Irak-regionen
*USA har beordret yderligere 60.000 amerikanske soldater til området ved Den Persiske Bugt for at slutte sig til det i forvejen massive opbud af amerikanske og britiske styrker i regionen forud for en eventuel krig mod Irak, sagde embedsmænd fra det amerikanske forsvarsministerium tirsdag.
Den amerikanske hærs 1. Panserdivision, der har base i Tyskland, og hærens 1. Kavaleridivision, der har base i Fort Hood, Texas – udgør med hver 15.000 mand den største del af den seneste udstationering.
Enhederne slutter sig til de over 250.000 amerikanske og britiske soldater, der allerede er stationeret i området ved Den Persiske Bugt, hvor også snesevis krigsskibe og over 500 kamphelikoptere er klar til et muligt angreb på Irak, der kan blive indledt inden for de kommende uger.

Terror-mistænkt skaber forvirring
*Khalid Sheikh Mohammed, en af de formodede bagmænd til terrorangrebene mod USA for halvandet år siden, har givet modstridende oplysninger om Osama bin Ladens skæbne til pakistanske og amerikanske efterretningsagenter.
Først forklarede den formodede terrorbagmand, at bin Laden var i live for siden at sige, at han var død.
Khalid Sheikh Mohammed er blevet fløjet til den amerikanske flybase Bagram i Afghanistan.
Osama bin Ladens formodede højrehånd blev i weekenden fanget i den pakistanske by Rawalpindi og er ifølge eksperter i international terror nummer tre i terrornetværket al-Qaeda efter Osama bin Laden og dennes næstkommanderende, egypteren Ayman al-Zawahri.
En talsmand for Pakistans præsident, Pervez Musharraf, sagde, at pakistanske og amerikanske efterretningsfolk i fællesskab har afhørt Mohammed.

Bombeterror i Filippinerne
*Mindst 20 personer blev i går dræbt af en bombe på den sydfilippinske ø Mindanao, hvor muslimske oprørere længe har kæmpet for selvstændighed fra regeringen i hovedstaden Manila.
Bomben eksploderede ved lufthavnen i byen Davao. 19 filippinere og en amerikaner blev dræbt, mens 146 andre blev kvæstet, heraf flere alvorligt.
Eksplosionen kom samtidig med, at de muslimske oprørere har forstærket deres væbnede kamp forud for en planlagt udstationering af amerikanske styrker på Mindanao.

Israel trodser udenlandsk kritik
*Israel fortsatte i går sine militære operationer på Vestbredden på trods af skarp udenlandsk kritik af de israelske styrkers aktioner i Gazastriben, hvor otte mennesker blev dræbt.
En 85 år gammel hyrde blev skudt ned og dræbt af israelske soldater i nærheden af den jødiske bosættelse Netzarim i udkanten af Gaza by. Abdallah al-Ashab, som ofte lod sine dyr græsse nær bosættelsen, blev ramt af tre kugler, meddelte palæstinensiske sikkerhedskilder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her