Læsetid: 2 min.

Lokalt/globalt

22. marts 2003


Slovenien klar til afstemning
*Præcis 12 år og tre måneder efter at Slovenien stemte om sin selvstændighed, går den slovenske befolkning søndag til stemmeurnerne for at afgøre om, det lille alpeland skal være en del af EU og NATO. EU er en naturlighed for slovenerne, mens udfaldet af NATO-afstemningen kan blive påvirket af den amerikanskledede krig mod Irak.
Da Slovenien den 23. december 1990 stemte om sin selvstændighed fra Jugoslavien blev den genvundne frihed fejret i gaderne. I denne uge samles slovenerne mest for at demonstrere foran den amerikanske ambassade i Sloveniens hovedstad, Ljubljana. ritzau

Nyt medlem til miljøinstitut
*Forskningsprofessor, dr.scient. Bent Tolstrup Christensen fra Danmarks Jordbrugsforskning i Foulum er blevet indstillet til at efterfølge professor Poul Harremoës i bestyrelsen for ’Lomborg-instituttet’, regeringens Institut for Miljøvurdering.
Poul Harremoës forlod i januar bestyrelsen i vrede, efter at direktør Bjørn Lomborg var blevet kendt i strid med god videnskabelig skik af Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). Hovedet på sømmet var, da Lomborg over for dagbladet B.T. lod forstå, at han nok ville forlade sit job som direktør for instituttet i løbet af et års tid. Den kontroversielle Lomborg er ansat på en femårskontrakt. ritzau

Million til psoriasisforskning
*Steffen B. Petersen, der er professor i biostruktur og ’protein-engineering’ ved Institut for Bioteknologi på Aalborg Universitet, har modtaget en million kroner fra Lundbeckfonden.
Bevillingen skal anvendes til at studere et protein, der binder og transporterer fedtsyre i menneskehud. Dette protein ses især hos patienter med hudsygdommen psoriasis.
Ved at opnå større forståelse af den molekylære basis for sygdommen er det på længere sigt håbet at udvikle nye, mere effektive behandlinger af psoriasis-patienter – og med færre bivirkninger, oplyser Lundbeckfonden. ritzau

Ribe klar til storken
*Landets storkeby Ribe gør klar til storkeparrets ankomst, og storkeekspert Hans Skov fra Århus var fredag i Ribe for at istandsætte reden i 32 meters højde på det gamle rådhus.
»Vi har været heldige, at efteråret ikke har haft de store storme, så det er forholdsvis let at gøre reden klar,« siger Hans Skov.
Han mener ikke, at de to storke, som for nylig er set i Haderslev og ved Ribe, er storke, som plejer at yngle i Ribe.
»Der er efter al sandsynlighed tale om storke fra storkefarme Tyskland eller Sverige, som er på rundtur i området.
Hans Skov er imidlertid fortrøstningsfuld. Han mener, at chancerne for et storkepar i Ribe er stor, men man skal nok vente mindst 14 dage, før hanstorken dukker op. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu