Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

15. marts 2003


LOKALT
Flertal klar til ny EU-formand
*Flere flertalsafgørelser i EU samt en ny formand for Det Europæiske Råd – også kaldet en EU-præsident – valgt i en periode på to og et halvt til fem år.
Det er blandt de mere opsigtvækkende punkter i en aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og De Radikale om den fremtidige danske EU-politik. Aftalen blev fredag præsenteret for Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Kristeligt Folkeparti i Udenrigsministeriet og blev fredag aften lagt ud på ministeriets hjemmeside. Aftalen slår fast, at det bliver sværere at nå til enighed i et fremtidigt EU med 25 lande frem for de 15 medlemslande i dag. Derfor er det nødvendigt med reformer.
Det danske udspil definerer den danske politik under det såkaldte EU-konvent, der skal komme med et forslag til, hvordan arbejdet i EU skal organiseres i fremtiden.ritzau

Erik Larsen ny V-gruppeformand
*Venstres nye gruppeformand i Folketinget bliver efter alt at dømme Erik Larsen. Han ventes valgt på onsdag, når den nuværende gruppeformand, Christian Mejdahl, tirsdag er blevet valgt til posten som formand for Folketinget. ritzau

Bekymring for TV2- privatisering
*Tre tidligere bestyrelsesformænd og tre tidligere direktører for TV2 udtrykker i et åbent brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bekymring over den forestående privatisering af TV2.
»Vores hovedbekymring er, at økonomien i et TV2, der privatiseres på de nuværende vilkår, ikke hænger sammen, og at de public service-krav, der måtte blive stillet, derfor i praksis ikke vil kunne indfries,« skriver de tidligere bestyrelsesformænd Jørn Henrik Petersen, Lone Kühlmann og Jens Bilgrav-Nielsen samt de tidligere administrerende direktører Tøger Seidenfaden, Jørgen Flindt Pedersen og Christina Lage.ritzau

Venstre vil bevare fristaden
*Regeringspartiet Venstre er parat til at bevare fristaden Christiania i København og pumpe over 300 millioner kroner i en tilbundsgående byfornyelse af den omstridte fristad.
Den opsigtsvækkende udmelding er et markant brud med den hidtidige bulldozerretorik fra de borgerlige partier, og den kommer samtidig med en meningsmåling fra Gallup, der viser, at tæt på halvdelen af landets borgerlige vælgere mener, at Christiania skal overleve.

Minister flytter grænse for agenter
*Hverken forsvarsadvokaterne eller dommerne blev hørt om justitsminister Lene Espersens (K) lovforslag, der flytter grænsen for politiets brug af meddelere i de kriminelle miljøer.
Det blev kun politiet og anklagemyndigheden. Justitsministeren foreslår blandt andet, at meddeleres identitet skal kunne holdes hemmelig for de tiltalte og deres forsvarere.

GLOBALT
EU: Forkert skridt fra Tyrkiet
*EU-Kommissionen udtrykte fredag bekymring over Tyrkiets forbud mod landets største kurdiske parti, Folkets Demokratiske Parti, HADEP.
»Vi er specielt optaget af udmeldingen, fordi det er en markant afvigelse fra den reformvenlige linje, som Tyrkiet har lagt for dagen den seneste tid,« sagde en talsmand for kommissæren for EU’s udvidelse, Günther Verheugen. Der er kølig luft at spore mellem Tyrkiet og EU-Kommissionen, som også kritiserede Tyrkiet for mangel på samarbejde i forbindelse med FN’s forhandlinger om Cypern tidligere på ugen. ritzau

Svindelsag godt for ekstremister
*Belgien har fået sin Farum-sag. I denne uge blev borgmesteren i Belgiens andenstørste by, Antwerpen, tvunget til at træde tilbage sammen med en lang række andre højtstående politikere og embedsmænd. Alle bliver de beskyldt for omfattende kreditkortsvindel og misbrug af skatteborgernes penge.
Alle hævder dog, at de ikke handlede i strid med loven, eftersom indkøbene blev foretaget under embedsrejser. Shoppingturene blev dog for stor en politisk belastning, hvorfor borgmesteren og hendes kolleger valgte at træde tilbage torsdag.
Det åbner muligheder for Belgiens højreekstremistiske og Antwerpens største parti, Vlaams Blok, som fik hver tredje stemme i Antwerpen ved lokalvalget i 2000. ritzau

Eks-politichef jages for mord
*Den tidligere chef for en specialenhed i politiet, Milorad Lukovic, eftersøges overalt i Serbien som manden bag onsdagens mord på ministerpræsident Zoran Djindjic.
Lukovic leder en af landets mest berygtede mafiabander og er tidligere medlem af den franske fremmedlegion. Han var på fortrolig fod med Serbiens tidligere præsident, den radikale nationalist Slobodan Milosevic, indtil han vendte ryggen til ham i forbindelse med massive protester i gaderne i år 2000, som førte til Milosevic’ afsættelse.
Under Milosevic-diktaturet spillede Milorad Lukovic en omstridt og hemmelighedsfuld rolle som regimets barske vagtpost.
ritzau

Sygeplejerske til Irak for Røde Kors
*En dansk sygeplejerske rejser i den kommende uge til Irak for at deltage i Internationalt Røde Kors’ indsats i området, oplyser Dansk Røde Kors.
Randi Jensen er anæstesisygeplejerske og særdeles erfaren. Hun har tidligere været udstationeret i en række krigs- og konfliktområder. Senest i Somalia.
Mandag tager den danske sygeplejerske til Røde Kors-hovedkvarteret i Geneve, hvor hun sammen med tre andre sygeplejersker fra Sverige og New Zealand vil blive orienteret om deres opgaver i Irak. Senere på ugen rejser de videre til Irak.
Omkring 300 læger, kirurger, sygeplejersker og logistikere står stand by til at blive udstationeret i Irak. Heraf omkring 20 danskere.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her