Læsetid: 2 min.

Mel uden vitamin

Med hvedekimen forsvinder den nødvendige E-vitamin ud af det daglige brød
17. marts 2003

Glemt vitamin
Der er grund til at frygte, at det daglige brød ikke har det indhold af E-vitamin, man hidtil har antaget, siger lektor Åse Hansen fra Landbohøjskolens Mejeri- og Levnedsmiddelinstitut.
»Der er flere forhold, der trænger til at blive undersøgt. Man kunne have mistanke om, at en stor del af E-vitaminet forsvinder, når melet bliver fremstillet på store valsestole, som det sker hos de store melproducenter.«
»Melet bliver nemlig udsat for et højt lufttryk og skal typisk igennem 20 forskellige valse for at producere det meget fine hvide mel. Risikoen for at ødelægge E-vitaminet på en stenkværn må vurderes at være langt mindre, men det er bare aldrig blevet undersøgt,« siger Åse Hansen til Ritzau.
Hun søger penge til et forskningsprojekt, hvor hun også vil undersøge, hvor længe E-vitamin holder sig i melet, hvordan det bedst opbevares og hvilken forskel der er på næringsindholdet i mel af forskellige kornsorter og i økologisk og ikke-økologisk mel.
»Man kan undre sig over, at man ikke f0rlængst har undersøgt de her ting. Man kunne godt kalde E-vitamin det glemte vitamin,« siger hun.

Gratis sundhed
E-vitamin er en fedtopløselig antioxidant, dvs. det modvirker, at fedtstoffet ilter, bliver harsk.
I kroppen medvirker E-vi-tamin til den livsnødvendige uskadeliggørelse af frie radikaler, som netop dannes ved iltning. Der er tale om et kompliceret system, hvor E-vitamin helst skal være til stede i en passende balance med andre antioxidanter som for eksempel C-vitamin, beta-karoten og selen.
Meget tyder på, at E-vitamin nedsætter risikoen for blodpropper i hjertet og styrker immunforsvaret. Det menes også at modvirke kromosomskader og sterilitet.
I hvedekim er der masser af sunde flerumættede fedtsyrer og en tilsvarende stor koncentration af E-vitamin.
Men fabrikanterne har fjernet kimene fra langt det meste hvedemel – for at få det ensartede hvide mel der kan holde sig i årevis uden at blive harsk, og for at få de ensartede luftige brød, der smager næsten ens, uanset hvad de hedder.
Men hvedekim er kun en af detaljerne i en brudt sammenhæng, siger professor i levnesmiddelteknologi, Lars Munck:
»Hvis vi havde vores sanser i behold og løb en tur hver anden dag og fik et alsidigt udbud, så kunne vi smage os frem og få sundhed og E-vitamin gratis med i købet,« siger han.
»Der er masser af god smag i hvedekim. Mel fra en stenkværn giver brød med god volumen og god smag. Men fødevareindustrien er kun langsomt ved at fatte, at folk skal have forskellige produkter med forskellig smag.«
Varierede produkter med forskellig smag giver faktisk en bedre afsætning end det »latterlige k0ncept«, at alle fødevarer skal smage ens i hele verden, siger Lars Munck.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her