Læsetid: 4 min.

Millioner på gaden i protest mod ny Irakkrig

Igen i dag demonstrerer millioner af mennesker mod en Irak-krig
15. marts 2003

Når Socialdemokratiets tidligere formand og statsminister Anker Jørgensen kl. 12 går på talerstolen foran USA’s ambassade på Dag Hammarskjölds Allé i København, så er han en af mange millioner stemmer rundt om på kloden, som i dag vil lade sig høre i protest mod den krig, som synes uundgåelig.
Modstanderne af krigen kommer til Dag Hammerskjölds Allé fra fordemonstrationer i Roskilde og Valby, på Vesterbro og Nørrebro, og de akkompagneres af protestmøder og demonstrationer i Odense, Svendborg, Fredericia, Århus, Aalborg, Ribe, Hjørring og andre danske byer.
Nede i vrimlen foran ambassaden står med sikkerhed Jonas Morten Fløistrup. 18 år, elev på Rysensteen Gymnasium og aktiv i den anti-krigsgruppe, som de seneste to-tre uger er vokset frem på gymnasiet. Ligesom de ca. 60 andre fredsgrupper landet over, der på rekordtid har fundet hinanden i netværket www.nejtilkrig.dk – alt fra gymnasiegrupper over Mediefolk mod Krig og Biblioteksskolen mod Krig til Djursland for Fred.
»Bevægelsen er vokset lynhurtigt frem. Den er skabt via internettet, og den bor på internettet. Nej til krig-netværket har intet kontor, ingen adresse – kun adressen på nettet,« siger Jonas Fløistrup.
»Det er enormt dynamisk. Når spanske eller amerikanske studenter sætter et eller andet i gang, så ved vi det straks via e-mails. Der er altid en god side af noget dårligt – det gode ved præsident Bush er, at han har fremprovokeret denne globale netværksbevægelse, som også efter en krig kan bruges til noget godt.«

Fra DC til Japan
Foran Det Hvide Hus i Washington demonstreres der, i San Fransisco og Los Angeles demonstreres der, i en række canadiske byer, i Brasilien og Belgien, Tyrkiet og Tyskland, Japan og Jordan, i Italien, Mexico, Spanien, Østrig, Storbritannien og en række andre lande samles repræsentanter for folkestemningen mod krig. Som New York Times skrev på lederplads efter de store protest-arrangementer den 15. februar:
»Præsident Bush står ansigt til ansigt med en ny, stædig fjende: millioner af mennesker som oversvømmede gaderne i New York og andre steder for at markere, at de er imod krigen.«
»Demonstrationerne verden over er en påmindelse om, at der stadig er to supermagter på Jorden: USA og verdensopinionen.«

Civil ulydighed
På Rysensteen Gymnasium har anti-krigsgruppen lavet en meningsmåling, der fortæller, at 67 procent af eleverne er imod krigen, kun 20 procent for.
»Ligesom mange andre er jeg foruroliget over, hvordan USA fremturer. Efter 11. september håbede jeg, at den amerikanske regering ville vågne op og ændre adfærd i global sammenhæng. I stedet oplever vi, hvordan de bare skærper supermagtsadfærden og optrapper deres angreb,« siger Jonas Fløistrup.
Selv deltog Jonas Fløistrup i går i forsøget på en protestaktion mod flådefartøjet Olfert Fischers afrejse til Middelhavet.
Den slags aktioner er på vej over alt. I dag vil forventet tusinder af tyske fredsaktivister blokere det amerikanske flyvevåbens base Rhein/Main ved Frankfurt i 24 timer. Forrige uge blokerede italienske aktivister tog, der fragtede amerikansk krigsudstyr til en base ved Pisa.
I Shannon lufthavnen i Irland, hvorfra amerikansk militærudstyr og soldater flyves til Mellemøsten, er fredsaktivister tre gange i de sidste uger trængt ind i hangarerne. Ved Rota flådebasen i Spanien forsøgte Greenpeace-skibet Rainbow Warrior i torsdags at hindre det missilbevæbnede amerikanske flådefartøj Dallas i at afsejle.

Når krigen kommer
Spontane ulydighedsaktioner kan ventes i stort omfang og mange steder, den dag Irak angribes af USA og Storbritannien. I USA opfordres folk til at gå på gaderne, og på mange uddannelsesinstitutioner planlægger de studerende at afbryde undervisningen ved krigsudbruddet.
»Minutter efter den første bombe er kastet, vil vi være til stede på hvert eneste torv i Italien. Vi vil marchere mod ambassader og konsulater for de lande, der sætter krigen i gang,« siger Luca Casarini, leder af den italienske fredsgruppe De Ulydige, som stod bag blokaden af tog til militærbasen ved Pisa.

6.000 underskrifter
»Over 6.000 mennesker har allerede skrevet under på at forpligte sig til at udvise civil ulydighed i det øjeblik, krigen bryder ud,« siger Manfred Stenner fra den tyske fredsgruppe Gør modstand.
Herhjemme har mange af de lokale fredsgrupper knyttet til www.nejtilkrig.dk opfordret til improviserede protestmøder kl. 20 den dag, krigen starter.
Hvordan den ny, globale antikrigs-bevægelse udvikler sig, afhænger af krigens forløb. En langstrakt og blodig krig kan give bevægelsen yderligere næring og måske en styrke, der gør den til et reelt problem for de krigsførende regeringer.
»Hvad, vi indtil nu har set, er et fænomen uden fortilfælde: Fremkomsten af en global offentlig interesse med kapacitet til at spille lige op med de største magter på kloden,« siger journalisten Mark Sommer, chef for radiokanalen Mainstream Media Project i Californien.
Midt i bekymringen over krigsudsigterne glæder Jonas Fløistrup sig over engagementet: »I 1990’erne var det som om, alt var ligegyldigt for folk. Nu stiger engagementet på alle fronter. Det er spændende at være del af.«

*Links til fredsgrupper:
www.nejtilkrig.dk
www.x-dag.dk
www.nyspc.net
www.notinourname.net
www.resistthewar.de

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her