Læsetid: 2 min.

Musik mast i krigens navn

Patrioter smadrer Dixie Chicks musik i USA, mens MTV og BBC censurerer sange, der er for ’ufølsomme’
29. marts 2003

Censur
Musikgruppen REM vil med garanti blive bandlyst på det amerikanske radionetværk, KRMD, hvis de ikke allerede er det. De har lige sat en passioneret antikrigs-sang, »The Final Straw«, på deres officielle hjemmeside, hvor de synger op imod USA’s præsident Bush og krigen i Irak – med stroferne ’If the world were filled with the likes of you/ Then I’m putting up a fight’ og ’There’s a voice in me that says you will not win’.
I forrige uge arrangerede KPMD en happening i Lousiana, hvor en kreds af patriotiske lyttere kunne se en 14 tons tung traktor smadre
Dixie Chicks cd’ere og bånd – bl.a. country singlen, Travelin Soldier, om en soldat i Vietnam.

Musikboykot
Radionetværket har indført et forbud mod at spille Dixie Chicks musik, fordi sangerinden Natalie Maines har sagt under en koncert i London, at hun ’skammer’ sig over, at Bush også kommer fra Texas. Det skulle hun aldrig have sagt, for gruppens musik blev straks boykottet af de patriotiske radiostationer i USA.
Maines forsikrer, at hun ’elsker sit land’ og ’er en stolt amerikaner’, men hun har dog omstændighederne taget i betragtning givet en offentlig undskyldning.
Det er dog ikke nok fra den republikanske politiker i South Carolina, Catherine Ceips, der har krævet, at
Dixie Chicks giver en ’fri koncert’ for de amerikanske soldater:
»Man sværter ikke sin øverstkommanderende til på udenlandsk jord, når amerikanske soldater gøres fortræd,« udtalte Ceips.
Det er ikke bare i USA, at krigens censorer er begyndt at definere, hvad der er passende at lytte til i krigstid.
MTV-Europe har udstedt et dekret, så seerne ikke skal se musikvideoer med B-52’s, der engang var Amerikas hittende partyband. Man må heller ikke se Outcasts rappe »BoB, Bombs over Bagdad«, Aerosmith rocke »Don’t Want to Miss a Thing« eller blive bombet ud med Bon Jovis »This ain’t a love song«.
Titlen på Radioheads Invasion-video skønnes at være for provokerende og U2’s Miss Sarajevo-video, hvor der er billeder med våben og eksplosioner, er også blevet sortlistet. Den britiske broadcaster, BBC, har vedtaget en musikpolitik i lyset
af krigen – sådan som de gjorde under Den Første Golfkrig.

Upassende
»Vi har ikke en forbudsliste, men vi er forsigtige med at afspejle stemningen i landet i lyset af begivenhedernes gang,« udtaler en talskvinde for BBC2, der forklarer, at stationen har ’en følsomhedspolitik for den musik, der spilles’.
På de britiske radiostationer hitter Christine Aguilera med »Beautiful« og Sugarbabes sender »Shapes« ud i æteren. Coldplay hitter stadig med »Clocks« og med den lange længsel om at komme hjem.
Chris Martin har en følsom stemme, og han risikerer ikke at blive censureret væk som punk og heavy metal grupper, der er skrottet helt på BBC og på Capitol Radio i London.
»Vi ønsker ikke at krænke vore lyttere ved at sende upassende musik,« forklarer en talsmand. Og før og efter nyheder på BBC sørger man derfor for at spille blød og følsom musik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her